Iran klar for å skrive utkast til en atomavtale

Det er oppnådd enighet om å kutte to tredeler av Irans kapasitet for å anrike uran. Landets atomprogram skal overvåkes i ti år fremover, melder Reuters.

Publisert Publisert

JOBBER OVERTID: På bildet er USAs utenriksminister John Kerry under en tur i hagen ved hotellet i Lausanne der atomforhandlingene pågår. Foto: NTB SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det vil komme en felles erklæring fra Irans utenriksminister Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini om Irans atomprogram og forhandlingene. Det er varslet at uttalelse vil komme rundt klokken 19 norsk tid, ifølge amerikanske kilder.

Kilder opplyser til nyhetsbyrået Reuters at et plenumsmøte er i gang for øyeblikket der alle representantene i forhandlingen er til stede. Om det er nådd enighet eller ikke, vil kilden ikke si noe om.

EUs utenrikssjef Mogherini har rolle som koordinator for møtene.

— Soloppgang

Presseinnkallingen kommer etter at forhandlingen er inne i sitt andre døgn på overtid mellom Iran og de fem faste medlemmene i sikkerhetsrådet, samt Tyskland (5+1-gruppen).

Tidligere torsdag opplyste lederen for Irans atomenergibyrå at det hadde vært stor fremgang under nattens forhandlinger i Sveits.

— Soloppgangen nærmer seg, sa Ali Akbar Salehi til journalister i Lausanne under en kort pause i forhandlingene på formiddagen.

Intens sluttspurt

Forhandlingene i Sveits har pågått i åtte dager. Iran og de seks stormaktene er inne i en intens sluttspurt for å dra i havn en politisk avtale som skal danne grunnlaget for en endelig avtale om landets atomprogram og gjøre slutt på en tolv år lang strid.

Forhandlingenes mål er å dempe frykten for at Iran kan være i stand til å utvikle atomvåpen gjennom sitt kjernefysiske program. Teheran har hele tiden hevdet at virksomheten utelukkende har fredelige formål.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Her svarer han om kvelden alt gikk galt

  2. Før kampen pekte bergenseren ut Branns svakheter. Så scoret laget hans fem.

  3. – Vaktene truet med utkastelse hvis vi ikke holdt større avstand

  4. By i Spania stenges ned

  5. Bil krasjet i gjerde og husvegg, to til Haukeland

  6. Jeg husker frokostene hos pappa annenhver helg