Kjartan Sekkingstad fra Sotra kidnappet

56-åringen ble bortført på Filippinene sammen med to canadiske turister og en filippinsk kvinne.

Publisert: Publisert:
KIDNAPPET: Kjartan Sekkingstad er svært seileinteressert og har publisert mange bilder fra turer på sin hjemmeside.
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

SISTE: Det er den 56 år gamle Kjartan Sekkingstad fra Sotra som er kidnappet. Det bekrefter filippinske myndigheter.Sekkingstad er en av fire personer som ble bortført av en uidentifisert gruppe væpnede menn. Gruppen slo til mot det populære feriestedet Oceanview Marina på den sør-filippinske øyen Samal. Sekkingstad er daglig leder for feriestedet.

Kjartan Sekkingstads far, Olav David Sekkingstad, forteller til BT at familien fremdeles vet svært lite.

— Det var en svært tung beskjed å få. Vi ble varslet av politiet tirsdag. Slik jeg har forstått det skal kidnappingen ha skjedd på mandag. Mer enn det vet vi ikke. Vi er selvsagt svært bekymret nå, sier faren.

Les også: Disse kan stå bak

Kjente konen

— Vi jobber nå ut i fra at det er en nordmann som er bortført, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Veslemøy Salvesen til BT.

Operasjonssentralen i Hordaland politidistrikt sa ved 11-tiden at de ikke kjenner til saken. En lokal etterforsker sier at UD og Kripos håndterer situasjonen og at «vi får oppdrag derfra hvis vi skal gjøre noe».

Kjartan Sekkingstad har bodd i utlandet i mange år. BT har snakket med en mann som kjenner ham fra Filippinene. Mannen har bodd i Davao City i 16 år, ikke langt fra Samal.

— Jeg kjente ham ikke veldig godt, men var gode venner med hans kone som døde for to år siden, sier mannen.

— Akkurat nå finnes det ikke mye informasjon om situasjonen rundt kidnappingen, legger han til.

kart.jpg

Fant mystisk lappDen filippinske hæren sier at gruppen som tok gislene visste hvem de ville bortføre.

Sekkingstad skal være bortført sammen med to canadiske menn og en filippinsk kvinne. De tre mennene er navngitt av en rekke nyhetskilder, mens kvinnen bare er identifisert med fornavn og var i følge med en av mennene.

— Det ser ut som om utlendingene var målet, det var ikke tilfeldig at de ble tatt, sier kaptein Alberto Caber i det filippinske forsvaret.

Gruppen som bortførte de fire skal ikke ha vakt oppsikt da de tok seg inn på anlegget Holiday Oceanview Resort.

Ingen skudd avfyrt

Den innledende etterforskningen viste at kidnapperne dukket opp klokka 23.23 mandag i sivilt antrekk med ryggsekker og bandolærer, bevæpnet med to lange og flere korte skytevåpen.

Noen av dem stormet så om bord i yachten til et japansk ektepar og forsøkte å bortføre dem, men de mislyktes fordi paret gjorde motstand og klarte å rømme. De to ble i all hast brakt til sykehus der de er behandlet for hodeskader.

Det var rundt 30 gjester på stedet da angrepet fant sted og flere av dem hoppet i sjøen for å unnslippe. Etter å ha tatt de fire til fange, forsvant båtene på ukjent kurs. Ifølge hæren ble det ikke avfyrt skudd under hendelsen.

La igjen lapp

Ifølge den offisielle nettsiden til det filippinske presidentkontoret, la kidnapperne igjen en lapp på åstedet.

Der skal det ha stått «Rettferdighet for vår kommandant: NPA».

NPA, New People's Army, er den militante grenen av kommunistpartiet på Filippinene.

SLO TIL: Væpnede menn skal ha bortført fire personer fra dette feriestedet på den filippinske øyen Samal sent mandag kveld.

Antonio Rivera, en talsmann for det lokale politiet, sier til nyhetsbyrået AFP at ingen gruppe så langt har tatt på seg ansvaret for bortføringen.

— Nordmannen var på vei ut av en lystbåt da gjerningsmennene slo til. Han ble bortført i en mindre båt, sannsynligvis til et sted i nærheten. Det skal eksistere en overvåkingsvideo av hendelsen, sier filippinsk politi til NRK.

Sikkerhetsvakt meldte fra

Kontoret til Filippinenes president Benigno Aquino III sendte tirsdag ut en pressemeldingom kidnappingen.

I meldingen vises det til at en sikkerhetsvakt på feriestedet rapporterte om det som hadde skjedd et kvarter før midnatt natt til tirsdag ved politistasjonen på Samal.

Politiet har opprettet en egen gruppe som skal etterforske hendelsen.

Krisestab i UD

Ifølge UD ble ambassaden i Manila varslet av lokale myndigheter om saken natt til tirsdag.

— Vi har nå satt krisestab i Oslo. I Manila er vi i løpende kontakt med myndigheter der det har skjedd og i hovedstaden, sier Salvesen.

Pressekontakt i Kripos, Lars Erik Øberg, sier at de er orientert om saken.

— Vi er i dialog med UD og avventer, sier han.

Raid

Kaptein Caber sier de fire ble bortført i et raid mot Oceanview Resort på øyen Samal sent mandag kveld. Øyen ligger nær byen Davao, som er den største byen på den urolige øya Mindanao sør på Filippinene.

Tre marineskip er satt inn i søket etter gjerningsmennene. Også fly skal delta i jakten på kidnapperne.

Både politiet og militæret er overrasket over angrepet, som er en påminnelse om den ustabile sikkerhetssituasjonen i området, til tross for fredsinitiativer fra islamistiske opprørere den siste tiden.

Davao-regionen har vært relativt fredelig de siste ti årene. En fredsavtale med den største opprørsgruppen i fjor gjorde slutt på en 45 år lang konflikt som har kostet 12.000 mennesker livet og drevet 2 millioner på flukt.

Ingen konkrete mistenkte

Tidlig på 2000-tallet ble det samme området rammet av flere anslag fra den muslimske separatistgruppen Abu Sayaaf.

Den gang ble flere europeiske og amerikanske turister kidnappet.

Islamistgruppen skal ifølge AP fortsatt holde utenlandske gisler, blant dem to fra Malaysia og en nederlandsk mann som ble bortført for tre år siden.

Abu Sayaaf har ifølge AP rundt 400 væpnede soldater. Gruppen står på USAs liste over terrororganisasjoner.

Filippinske myndigheter uttalte tirsdag morgen at de ikke har noen konkrete mistenkte.

Publisert: