- Ville ikke bestilt tur til Hellas nå

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea sier han ikke ville bestilt tur til Hellas nå som den økonomiske situasjonen er så usikker.

Hellas.jpg
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Men hadde jeg allerede bestilt, ville jeg tatt med kontanter, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til E24.

Søndag opplyste den greske finansministeren Yanis Varoufakis til BBC at landet vurderer å innføre kapitalkontroll og stenge bankene mandag.

Les også kronikken: Skapt av kriser

Steinar Juel sier det er uoversiktlig hva som vil skje dersom det blir en bankkollaps, men han frykter at det kan ramme turister i landet.

BEKYMRET: SJeføkonom Steinar Juel i Nordea.

— Det kan bli problemer i arbeidslivet også. Når folk ikke får lønnen sin, stopper ting opp. Det kan være at flyene ikke får tanket opp bensin, og som turist er du avhengig av at flygelederne er på jobb for at flyet ditt skal lande, sier han.

Får spørsmål fra reisende

— Det er det som er det kritiske hvis det blir bankkollaps. For små restauranter og slike ting på ferieøyene går livet videre, for de er vant til kontanter uansett, sier han.

Les også: Mer bekymret for gresk vær enn gresk økonomi

Hellas er et svært populært reisemål for nordmenn. Kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, Nora Aspengren, sier til Dagbladet at de har fått noen spørsmål fra kundene om de skal ta med kontanter. Hun påpeker at tomme minibanker trolig først og fremst er et problem på fastlandet. Livet på ferieøyene er annerledes.

— Ta gjerne med ekstra kontanter, men ikke så mye at dere utsetter dere for noe, er hennes råd.

Tømte minibanker

Hellas' finansielle stabilitetsråd vil møtes søndag for å diskutere den dramatiske situasjonen i landets banksektor.

Usikkerheten om Hellas blir enig om en avtale med sine kreditorer har satt landets banker under stort press. Greske bankkunder har de siste dagene tømt bankkontoene sine i frykt for å miste sparepengene sine.

I stabilitetsrådet som nå skal møtes, sitter blant andre Varoufakis, visefinansminister Dimitris Mardas og sentralbanksjef Yannis Stournaras.

Telefonkonferanse

I dag skal det styrende rådet i Den europeiske sentralbanken (ESB) ha en telefonkonferanse for å vurdere nødlånene som holder de greske bankene i gang. Rådet består av seks styremedlemmer og sentralbanksjefene i de 19 eurolandene.

Europiske ledere har kommet med en rekke pessimistiske spådommer etter at den greske finansministeren forlot toppmøtet i Brussel lørdag.

De kommende dagene har ingen historisk parallell i Europa.

- Alvorlige konsekvenser for Hellas

Østerrikes finansminister Hans Jörg Schelling sa etter lørdagens møter i Brussel ifølge nyhetsbyrået Reuters at Grexit (Hellas forlater eurosamarbeidet) "fremstår som nesten uungåelig nå".

Han sa også dette bare er mulig hvis Hellas ber om å få forlate eurosamarbeidet. Samtidig må de andre landene godkjenne anmodningen.

Søndag ble utalelsen korrigert til at han snakket om " å forlate EU", ikke Grexit.

Les også: Kreditorene sier nei til utsettelse

Resten av uttalelsene står fast, men er altså myntet på at Hellas forlater EU:

— Konsekvensene for eurolandene er på langt nær så alvorlige som de er for Hellas. Det er klart at ett land ikke under noen omstendigheter kan presse EU-kommisjonen og eurolandene, sa Schelling ifølge avisen Die Presse, melder Reuters.

Fortsatt penger til bankene

Den franske statssmisteren Manuel Valls sier ESB ikke bør kutte støtten til greske banker selv om den greske staten ikke betaler sitt avdrag på 1,5 milliarder euro til det internasjonale pengefondet (IMF) onsdag.

— Den europeiske sentralbanken er uavhengig, men jeg tviler ikke på at den vil være sitt ansvar bevisst. Jeg mener den ikke kan kutte støtten, for å si det på en annen måte, sa han søndag i et intervju med radiostasjonen Radio 1, ifølge Reuters.

Valls advarte også grekerne mot å stemme "nei" i folkeavstemningen 5. juli. Han sier det kan bli tolket som utrykk for et ønske om å forlate eurosamarbeidet.

— Hvis det blir et negativt avstemningsresultat, er det en reell risiko for at de forlater eurosamarbeidet, sa han i intervjuet.

Den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble hadde en dyster prognose etter at lørdagens møter var over.

— Du må regne med at Hellas kommer i akutte problemer de neste dagene på grunn av denne avgjørelsen, sa han om grekernes nei til avtalen som lå på bordet i Brussel torsdag.

Støtte til Tsipras

Noen stemmer i Brussel håpte at den greske nasjonalforsamlingen ville avvise statsminsteren Alexis Tsipras forslag om folkeavstemning.

GODE MINER: Grekernes statsminister Alexis Tsipras og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker smilte bredt da de poserte sammen under et møte i Brussel tidligere denne måneden.

Det håpet ble ikke oppfyllt.

Med 179 mot 120 stemmer godkjente den greske nasjonalforsamlingen natt til søndag forslaget fra statsministeren om å holde folkeavstemning 5. juli om kravene til kutt og reformer som EU og IMF stiller i bytte mot videre krisefinansiering.

Det skjedde etter at grekerne lørdag ettermiddag hadde forlatt finansministermøtet i Brussel uten å få forlenget låneprogrammet.

Publisert
BT anbefaler

Over fleire år skal den sjukehustilsette ulovleg ha slått opp i pasientjournalar

Fleire av oppslaga ser ut til å vere gjort på grunn av nysgjerrigheit, ifølgje sjukehuset.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Jeg er tromsøværing og vant til dårlig vær, men dette er Vestlandet på sitt verste

  2. – Et vemodig farvel til Norges mest dysfunksjonelle by

  3. Det tidligere Brann-talentet fant tilbake til fotballgleden. Plutselig sto han uten klubb igjen.

  4. Pumpar vatn ut av kjellar i Herøysund

  5. Russland hevder Luhansk-provinsen er falt

  6. Elv har gått over sine bredder i Kvinnherad: – To hus isolert slik det ser ut nå