- Bush vil sende 20.000 nye soldater til Irak

20.000 flere soldater i Irak er et sentralt element i George W. Bushs nye Irak-strategi, ifølge New York Times. Samtidig vil flere irakiske soldater bli sendt til Bagdad.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Flere ganger tidligere har amerikanske og irakiske myndigheter forsøkt å gjøre Bagdad tryggere – uten at det har bedret sikkerheten i den voldsrammede irakiske hovedstaden.

Søndag ble minst tolv personer drept i Irak, ni av dem i Bagdad.

Bush legger trolig fram sin nye strategi denne uken, og i den inngår også et program for å skape nye arbeidsplasser i Irak, skriver The New York Times. Økte bevilgninger til gjenoppbyggingstiltak i Irak med kanskje så mye som en milliard dollar skal være et sentralt element i Bushs plan. Bevilgningene skal etter planen gi mange arbeidsplasser for irakere.

Bush er også i ferd med å bytte ut en rekke diplomater og politiske ledere som en del av regjeringens nye Irak-strategi.

Kritikere mener en plan om oppbygging kunne ha fungert dersom den hadde kommet like etter invasjonen, men at den i dag vil ha liten virkning. Bushs planer om å sende flere soldater vil nok heller ikke bli godt mottatt av demokratene, som nå har flertall i Kongressen i USA. Demokratene krever tvert imot at Bush legger fram en strategi som gjør det mulig å trekke de amerikanske soldatene ut av landet.

Skal trygge Bagdad

Iraks statsminister Nuri al-Maliki varsler samtidig at irakiske soldater fra de kurdiske områdene i nord og de sjiamuslimske områdene i sør skal sendes til Bagdad for å bedre sikkerheten i den irakiske hovedstaden.

Maliki håper også forsterkningene skal hindre at det bryter ut full borgerkrig. De irakiske soldatene kommer til å få ansvaret for sentrum av hovedstaden, mens amerikanske soldater skal sikre områdene rundt, opplyste en av Malikis rådgivere søndag.

Maliki lanserte den nye sikkerhetsplanen for Bagdad lørdag. Da lovet han å knuse ulovlige, væpnede grupper, uansett hvilken politisk gruppering eller folkegruppe de representerer.

Den sjiamuslimske statsministeren er blitt kritisert for ikke å ha vært tøff nok mot de sjiamuslimske militsgruppene, som har stått bak en rekke hevnangrep mot sunniarabere.

Henrettelser uvisst

Henrettelsen av Saddam Hussein for en drøy uke siden har gjort forholdet mellom de to folkegruppene enda mer betent. Søndag demonstrerte hundrevis av personer i byen Samarra, like ved en sjiamuslimsk helligdom som ble ødelagt i et bombeangrep i februar i fjor.

Det er ikke satt noen dato for henrettelsen av Saddam Husseins halvbror og tidligere etterretningssjef Barzan al-Tikriti og den tidligere dommeren Awad al-Bander, sier myndighetene. Begge to er dømt til døden for massakren på 148 sjiamuslimer i landsbyen Dujail i 1982.

– Det er ikke satt noen dato for henrettelsen, sier statsminister Nuri al-Malikis rådgiver Sami al-Askari.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber Iraks myndigheter om å utsette henrettelsene. Bans uttalelser om dødsstraff etter hengingen av Saddam skapte sterke reaksjoner. Spørsmålet om dødsstraff er opp til hvert enkelt land, sa han da, til tross for at FN gjentatte ganger har tatt prinsipielt avstand fra dødsstraff.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Frå tid til anna prøver dei å få meg tilbake. Eg svarer det same kvar gong.

  2. Tre av fire toppsjefer sykmeldt på grunn av «uforsvarlig arbeidsmiljø»

  3. Politiaksjon ved hotell i sentrum

  4. Her herjer ungdommene på bussen. - Vi har ikke noe å stille opp med

  5. – Då eg sat der, med eit alvorleg sjukt foster i magen, slo morsinstinktet inn

  6. Haukeland planlegg for ny koronabølgje i sommar