- Ingen bevis for drap

Dommer mener det ikke finnes noe bevis for at prins Philip beordret prinsesse Dianas død.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Det fins ingen troverdige holdepunkter for at prinsesse Diana ble myrdet på ordre fra sin svigerfar prins Philip. Teorien er tatt ut av lufta, mener lederen for den rettslige granskningen av Dianas død.

Dommer Scott Baker sa mandag at juryen i granskningssaken må se bort fra anklagene om en sammensvergelse som er satt fram av milliardæren Mohamed al-Fayed. Al-Fayeds sønn Dodi var Dianas kjæreste og omkom sammen med henne i Paris i 1997.

Mohamed al-Fayed har hevdet at dronning Elizabeths ektemann prins Philip ga britenes hemmelige tjenester ordre om å drepe paret.

– Det foreligger ikke bevis for at hertugen av Edinburgh ga ordre om et slikt drap, framholdt Baker i sin oppsummering av saken mandag.

«Intet bevis»

– Det er heller ikke ført noe bevis for at sikkerhets— og etterretningstjenestene eller noe annet statlig organ gjennomførte noen drapsaksjon, fortsatte han. Han stemplet al-Fayeds teori om en sammensvergelse som «åpenbart feilaktig».

– Dere er dermed avskåret fra å avsi kjennelse for at Diana og Dodi ble tatt av dage ved en arrangert ulykke, fastslo dommeren overfor juryen. Kjennelsen må dermed enten lyde på uaktsomt drap (begått av en påvirket sjåfør), dødsfall ved ulykke eller dødsfall av ikke avklarte årsaker.

Mer enn ti og et halvt år etter tragedien i en tunnel i sentrum av den franske hovedstaden, blir det nå opp til juryen på seks kvinner og fem menn å velge mellom disse mulige kjennelsene. Ifølge to tidligere granskninger – en britisk og en fransk – var Dianas og Dodis død en ulykke.

Traff søyle

De omkom 31. august 1997 etter at bilen deres i høy hastighet kjørte inn i en søyle i en tunnel i sentrum av Paris. Sjåføren Henri Paul, som var påvirket av alkohol, døde også i ulykken, mens livvakten Trevor Rees-Jones overlevde med store skader.

Mohamed al-Fayed tvang fram en tredje gransking, med påstander om at han hadde bevis for at Diana og Dodi ble drept. Han gjentok selv de oppsiktsvekkende anklagene da han forklarte seg for dommer Baker og hans jury i februar i år.

Da hadde kostnadene ved gransknings- og etterforskningsarbeidet etter dødsfallene allerede kommet opp i nesten sju millioner pund eller over 70 millioner kroner, ifølge den britiske rikskringkastingen BBC. Regningen går til britiske skattebetalere.

Publisert
BT anbefaler

– Det verste var halsen. Jeg hadde veldig vondt.

Dette vet vi om hvor syke barn blir av korona.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Her demonstrerer de mot høye strømpriser: – Helt knusende

  2. Mann uten førerkort mistenkt for ruskjøring i bil som er begjært avskiltet

  3. – Skremmende å se disse to tingene sammen

  4. Nesten 1000 nye smittede i Bergen

  5. Underernært tenåring innlagt – har ikke gått på skole

  6. Trugar med å legge ned barneverns­institusjon etter lovbrot