Med best presidentsjanser

Den 71 år gamle Arizona-senatoren John McCain antas å ha de beste sjansene til å bli USAs neste president.

Publisert Publisert
  • Atle Skjærstad
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Det mener flertallet av de spurte i en meningsmåling foretatt av velrenommerte Rasmussen Reports.

De mener at McCain vil vinne enten det er Hillary R. Clinton eller Barack Obama som er Demokratenes presidentkandidat.

Mike Huckabee levnes visse vinnersjanser mot Clinton, men vil tape for Obama, mens Mitt Romney ikke vurderes å ha sjanser mot noen av de to Demokratene, i følge den samme meningsmålingen.

VEIEN ER IMIDLERTID både lang og tornefull for McCain før han eventuelt blir offisiell presidentkandidat.

Lørdagens nominasjonsvalg i Nevada og Sør-Carolina ga ingen avklaring for Republikanerne. Mitt Romney fikk som ventet et overveldende tillitsvotum på partimøtene i Nevada, mens McCain snek seg foran Huckabee (33 mot 30) i Sør-Carolina.

Akkurat nå preges Republikanernes nominasjon av et splittet parti som ikke evner å samle seg om en kandidat. Kongressmedlemmet Duncan Hunter trakk seg fra nominasjonsprosessen etter nye trøstesløse resultater, og Fred Thompson uttalte seg etter tredjeplassen i Sør-Carolina på en måte som umiddelbart startet spekulasjoner om han er i ferd med å berede grunnen for å trekke seg.

HILLARY R. CLINTON fikk over femti prosent av stemmene på partimøtene i Nevada, men forspranget til Obama var mindre enn ventet.

Enkelt forklart fikk Clinton stemmene fra det etablerte partiapparat, mens Obama hentet sin sterkeste støtte fra de fagorganiserte. På grunn av kompliserte valgregler var det Obama som fikk de fleste landsmøtedelegatene, til tross for at han endte med fem prosentpoeng lavere stemmeandel enn Clinton.

Demokratene skal ha sitt nominasjonsvalg i Sør-Carolina kommende lørdag, her er det ventet at Obama henter seieren hjem, mens Florida går til Clinton 29. januar.

McCAIN VURDERES å ha de beste sjanser til å bli president i en åpen meningsmåling.

Hans problem er at han ikke er partiledelsens kandidat, snarere er han på kant med partitoppene. Og det var uavhengige velgere og moderate republikanere som ga ham seieren i Sør-Carolina i likhet med i New Hampshire.

Og det stilles spørsmål hva som vil skje i de statene der nominasjonen er «lukket», der bare erklærte republikanere har anledning til å stemme.

Nå sies det at ingen republikansk presidentkandidat er blitt valgt til president uten å ha vunnet Sør-Carolina. På den annen side kan man feste «merkelapper» på flesteparten av de tidlige nominasjonsvalgene og dermed kan man spørre hvilken verdi slike utsagn har.

John McCain brukte det selv etter seieren i Sør-Carolina, men han var rask med å tilføye at det fortsatt gjenstår mye hardt arbeid.

I kulissene spøker fortsatt Rudy Giuliani som har satset alt på et kort: Florida. Men de siste meningsmålingene peker mot McCain etter de første valgene.

Kanskje har han fått et lite vinnerstempel?

Publisert
BT anbefaler

Etter ni år helt uten venner, tok Steinar grep. Hans metode for å få nye kamerater er blitt kopiert av mange.

Steinar Halleland (52) har endelig den trygge vennegjengen han drømte om. Emina og Younes håper å finne det samme.

Sakene flest leser nå

  1. Slik var det i Bergen med tidleg skjenke­stopp: – Oppsikts­vekkande

  2. Politiet har rykka ut til fleire heimefestar: – Det renn inn

  3. – Ferie pleide å handle om å ikke gjøre noe

  4. Derfor valgte Brann Inge­brigtsen foran Knutsen

  5. Jente (3) døde etter å ha falt i sjøen

  6. Som turist frå Austlandet forventar eg betre enn dette

  1. USA-valg 2012