Tror dødsviruset finnes i Sverige

Svenske fugler er trolig allerede smittet av det fryktede H5N1-viruset. Også i Danmark er det slått full alarm.

Publisert Publisert

  • NTB
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

Direktør Roar Gudding ved Veterinærinstituttet sier til VG Nett at viruset trolig også finnes blant fugler på den svenske siden av Østersjøen.

— Hvis denne smitten i Tyskland kommer østfra med trekkfugler kan det være like mye smitte på den svenske siden av Østersjøen. Vi vet at svenskene følger nøye med i utviklingen, sier Gudding.

Også i Danmark er det slått full krisealarm. Fire døde svaner på Bornholm er sendt til et laboratorium i Århus, og det vil gå to dager før de danske veterinærmyndighetene får svar på om svanene er døde av H5N1 eller av naturlige årsaker.

— Det er naturlig at svaner dør. Men vi er spesielt oppmerksom på fugleinfluensa etter funnene i Tyskland, sier dyrlege Jørgen Vendelboe ved Bornholms Levnedsmiddelkontrol til Danmarks Radio.

Smitten trolig fra Russland

Svanene som er funnet døde av fugleinfluensa på den tyske øya Rügen i Østersjøen, har trolig returnert fra Svartehavsområdet, sier rådgiver Øystein Størkersen i Direktoratet for naturforvaltning.

Han sier de døde fuglene mest sannsynlig er blitt smittet av fugleavføring som de har fått i seg i vassdrag og dammer. Smitten overføres lett mellom fugler som oppholder seg i vann i tette ansamlinger. Derfor er vadefugler spesielt utsatt

— En svært effektiv måte å spre smitte på, sier Størkersen til NTB.

Derfor er det så viktig at utegående fjærfe holdes borte fra dammer og vassdrag, påpeker han.

Rask død

Fugl som er smittet, stryker gjerne med i løpet av ett døgn. Men på denne tiden kan de forflytte seg over svært store strekninger. Slik spres smitten effektivt, ifølge Størkersen.

Ornitologene omtaler gjerne Østersjøkysten som Vadehavet. Store gruntvannsområder langs denne kysten gir gunstige forhold for vadefugl.

— Millioner av måker, ender og svaner kan oppholde seg her, og majoriteten av bestandene kommer fra Russland, ifølge Størkersen.

Så vidt begynt

— Vårtrekket vestover er så vidt begynt. Vadefugl vil trekke vestover til Frankrike, Storbritannia og Spania, sier Størkersen.

Til Norge kan vadefugl ventes å trekke langs kysten av Kola og videre sørover langs norskekysten.

— Denne trekkruten er vanligst om høsten. I Sør-Norge går en mer direkte trekkrute til svenskekysten, Oslofjorden og sørlandskysten. Men disse trekkrutene omfatter ikke store mengder fugl, ifølge rådgiver Størkersen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Frykter fugleinfluensa i Norge

  2. Forbyr utegående fjærkre i Norge

  3. Fugleinfluensa i Østersjøen

AVGRENSET FORBUD: Forbudet mot utegående fjærkre gjelder foreløpig hverken Hordaland eller Sogn og Fjordane. Artsfrender i Rogaland, området rundt Oslo-fjorden og nord til Hedmark og Oppland må bli inne. ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL

Foto: Reuters