Dette møter nordmenn i thailandsk strandparadis

Forurensede badestrender kan føre til at turister blir syke.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Årlig reiser over 100.000 nordmenn til Thailand på ferie, og Phuket er blant turistmålene nordmenn lar seg friste mest av.

Men ved flere av Phukets aller mest besøkte strender renner ubehandlet kloakkvann fra kanalene og rett ut i sjøen.

Lokale thailandske medier har dekket forurensingen av vannet behørig de siste tre årene, og i februar i år beskrev lokalavisen Phuket Gazette forholdene ved strendene som sjokkerende. Da rant såkalt «black water» fra kanalen som går fra sentrum og ut ved både ved nabostrendene Kata og Karon, og nordover til Patong Bay i Phuket. Black water er spillvann som inneholder avføring og urin.

Les også: Folkehelseinstituttet: — Barna er mest utsatt

Ble syke

Norske David reiste til Phuket i forrige måned for å møte familien som er på langtidsferie der. Han reiste med charter og valgte Kata hvor han hadde vært 10 år tidligere. Kata er en av de aller mest populære og nydelige strendene på vestkysten av Phuket, og David husket det som vakkert og eksotisk.

dave103-y_DKXAekME.jpg

Han møtte familien på deres favorittsted på Kata-stranden med skyggefulle trær for ungene. Men sønnen var ikke helt bra etter mageproblemer han ble rammet av noen dager i forveien. Også sønnesønnen på tre år trengte sykehusbehandling på grunn av diaré, oppkast og dehydrering.

— Vi diskuterte en del rundt sykdomsbildet, og etter hvert ble det registrert at de ganske hyppige mageproblemene familien hadde opplevd kun oppsto etter besøk til Kata. Da innså vi at det muligens har noe med vannet å gjøre, forteller David som av familiehensyn ikke kan stå frem med fullt navn.

Har du opplevd noe lignende på ferie? Ta gjerne kontakt med oss!

- Helsefarlig strand

David arbeider til daglig med mikrobiologi, og bestemte seg for å ta turen langs kanalen med utløp ved stranden. Han ville avdekke om det var badevannet som hadde gjort sønnen og barnebarna syke.

kart-DK7hXttGuo.jpg

Han ble sjokkert over det som møtte ham ved nordenden av stranden, hvor elven rant ut i sjøen. Det viste seg at denne elven gikk langs snarveien fra Kata sentrum til stranden. Han fulgte elven oppover til sentrum og fotograferte hele veien.

— Det luktet aldeles forferdelig, det stinket av kloakk. Vannet var helt grått, og jeg så avløp og rør som gikk rett i elven. Søppel og avføring lå også i vannet, sier han.

Nordmannen har studert rapporter og medieoppslag, og forteller at thailandske myndigheter verken har kapasitet eller økonomi til å få bukt med problemet.

- Jeg er sjokkert over at ikke turistene blir gjort oppmerksom på dette. Strendene stenges ikke, og de norske turoperatørene vil ikke opplyse om problemet. Folk kan bli veldig syke av bakteriene i vannet, mener han.

David er opprørt over at både Kata og Karon beskrives av turoperatørene som langgrunne og barnevennlige strender med gode og rene forhold. Han forteller at det ubehandlete kloakkvannet går ut i havet og badestrendene som følge av underkapasitet og manglende vedlikehold av vannbehandlingsanlegg. Det fører til kontinuerlig forurensing av kanalene.

— Det fører til kontinuerlig forurensing av sjøvannet, spesielt ved høyvann. Problemet er underkapasitet på kloakkbehandlingsanleggene, og er ikke på grunn av regnvær og er heller ikke et engangsuhell, sier David.

Untitled-1-uRLKIKuRQg.jpg

Over 50 «norske» hotell ved strendene

Ving har om lag 30 hotell ved strendene i Patong, Karon og Kata. Presseansvarlig Sophie Frisholm i Ving ble gjort oppmerksom på saken om de forurensede kanalene tidligere denne måneden.

— Det er en alvorlig sak, folk vil til Thailand for å bade. Selv om det finnes badebasseng på hotellene, så er havet noe folk også ønsker seg. Myndighetene i Phuket vil nok gjøre alt de kan for å rydde opp i dette, de lever tross alt av turisme, sier Frisholm.

De verste utslippene ved Kata og Karon skjedde i februar og mars. Men Frisholm forteller at de ikke har mottatt meldinger om sykdom eller klager fra norske turisterier på stedene.

— Våre reiseledere der nede har heller ikke nevnt noe om det, sier hun.

Presseansvarlig Helen Begby i Apollo forteller at om lag 5000 nordmenn reiser med dem til Thailand i løpet av året. De har rundt 14 hoteller ved de to strendene. Heller ikke hun har opplevd å høre om klager som følge av forurenset vann.

— Vi har ikke fått rapporter om sykdom i løpet av vinteren, sier hun.

Begby tror ikke situasjonen er kontinuerlig farlig, og at det er generelt rent vann ved de thailandske strendene.

— Dette er noen av de mest besøkte strendene i Thailand, så myndighetene vil rydde opp og eventuelt advare og stenge strendene ved behov, mener Begby.

Enorme mengder

Lokalavisen Phuket Gazette beskriver de voldsomme mengdene med svart vann som rant ut ved Karon i slutten av februar som sjokkerende.

Det forekommer relativt sjelden at strie strømmer med forurenset vann flommer over elvene og kanalene. Men lokalpolitiker Winai Chidchiao i Karon sier til avisen at han kjenner til at det også renner ut forurenset vann i det daglige. Chidchiao kjenner ikke konkret til hva som er årsaken til forurensingen, men tror det kommer av at bedrifter dumper avfallet sitt i kanalen.

Ifølge lokalavisen Phuketwan ønsker ikke øyas guvernør Maitri at mediene skal skrive negativt om det svarte vannet. Avisen skriver i en kommentar at om ikke myndighetene tar grep om forurensingen, rydder opp på strendene og i sjøen, så vil Phuket i løpet av få år miste den lønnsomme turismen.

Renseanlegget tar ikke unna

Kloakkvann og annet ubehandlet avfallsvann skal samles opp i renseanlegg og bli behandlet før det slippes ut i havet.

Per i dag kan Karons renseanlegg håndtere 6000 kubikkmeter i døgnet. I regntiden og i høysesongen med horder av turister til Phuket øker avløpsvannet med ytterligere 2000 kubikkmeter, og da klarer ikke renseanlegget å ta unna nok. Det betyr med andre ord at badevannet tidvis kan være veldig forurenset og skittent.

13-bnJBveovk4.jpg

— Karon kommune ber om 350 millioner baht for å oppgradere renseanlegget slik at det kan håndtere den ekstra belastningen, sier guvernør Maitri Inthusut til Phuket Gazette.

David mener utslippet ikke er et isolert tilfelle, men et vedvarende problem. Noe han også mener fotodokumentasjonen hans viser.

— Myndighetene sier selv at de har bare 60 prosent av den kapasiteten som trengs, sier David.

— Resistensutvikling er et stort, voksende problem. Og spesielt besøk til eksotiske land og tarmbakterier i vannet på populære badestrender i utlandet kan være en kilde til den resistensøkningen som gjør at antibiotika ikke lenger har effekt på «banale» eller alvorlige infeksjoner, sier han.

DSCN9009-VPiMFiLIEL.jpg

Les også:

Reiste til Las Vegas på kredittkort

Nordmenn må søke visum før Tyrkia-turen, svenskene slipper

Skal du til Paris i vår?

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Christine ble utsatt for to hendelser på Haukeland. Den andre kostet henne livet.

– Pasienter som henne blir ikke tatt på alvor, sier Else Falch etter dødsfallet til den utviklingshemmede datteren.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Strammer inn munnbindpåbudet

  2. Smittevernoverlegen ville ikke ha fem­personers­regel. Sa opp samme dag som den ble vedtatt.

  3. Siri hadde ikke råd til å gå til tannlegen. Det endte med haste­innleggelse på Haukeland.

  4. Snapchat har kjøpt bergensapp

  5. Joe Biden har fått formell godkjennelse til å begynne overgangsprosessen

  6. – Kanskje kan vi i ettertid si at vi var for strenge, men sånn er det