Turister frykter opprøret i Egypt

20 av 640 gjester som skulle ha reist til Sharm El Sheik dukket aldri opp på flyplassen lørdag. De har trolig tapt pengene.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Les også:

Lørdag kveld kom det meldinger om at uroen også har skredd seg til turistbyer ved Rødehavet:

— Lørdag så vi en demonstrasjon i sentrum av Hurghada. Jeg oppfattet at noen hundre personer deltok. Jeg oppfattet ikke situasjonen som skremmende, sier Mats Walli til det finske nyhetsbyrået FNB.

Ifølge Walli er det mye politi i gatene og flere gater er stengt, men det var lørdag kveld ikke innført portforbud i Hurghada.

- Stemningen har endret seg dramatisk

BBCs medarbeider Alex Bellfield, som er på ferie i Sharm el Sheik, rapporterte lørdag kveld om «en stemning som endret seg dramatisk på få timer».

— Vi har fått beskjed om at vi ikke får forlate hotellet inntil søndag kveld. De begynner å bli nervøse også her, de er redde for at noe kommer til å skje, sier Bellfield.

Ifølge BBC skal det lørdag kveld være reist flere veisperringer og barrikader i ferieparadiset.

- 20 uteble

Det er omlag 3000 nordmenn i området, de fleste i Sharm El Sheik. Lørdag gikk det direktefly fra Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo, men 20 av 640 dukket aldri opp:

— Dette er uvanlig mange, men vi vet jo ikke årsaken til at de uteble. Vi følger Utenriksdepartementets reiseråd, og så lenge UD ikke fraråder folk å reise, går flyene som normalt. Vi forsøker å strekke oss langt om våre gjester heller ønsker å reise et annet sted, men de som ikke kom i dag har nok tapt pengene, sier informasjonssjef Helen Begby i Apollo.

Selskapet har også direktefly Stockholm-Kairo på lørdager, men denne maskinen med 80 reisende ble kansellert.

- Ikke samme inntrykk

Øystein Nordfjeld skulle etter planen ha reist til Sharm El Sheik på tirsdag, men frykter at opptøyene skal spre seg til turistbyene fordi demonstrantene da vil få mer oppmerksomhet:

— Jeg har kommunisert med Apollo på mail det siste døgnet, og deres budskap er at alt er helt normalt ved Rødehavet. Jeg skjønner jo at det ligger økonomiske motiver bak, men synes det er ufint om de forsøker å presse oss til å ta med en fireåring ned til det som om kort tid kan være et konfliktområde, sier Nordfjell.

- Men Apollo sier til oss at angst er et dårlig utgangspunkt for ferie, og at de derfor tilbyr gjestene andre reisemål?

— Det har de aldri sagt noe om til oss. Jeg kan sende deg hele mailvekslingen, sier Kongsvinger-mannen, som har betalt drøyt 14.000 kroner for familieferien.

- Følger UD

Informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske reiseforsikring sier at de som reiser til Kairo, Alexandria og Luxor gjør dette på eget ansvar.

I disse områdene gir reiseforsikringen bare full dekning i inntil tre dager etter at UD har advart mot å reise dit.

— Blir du skadet eller robbet i forbindelse med opptøyene i disse områdene etter dette dekkes dette ikke av reiseforsikringen. Når det gjelder områdene ved Rødehavet har ikke UD advart mot å reise hit, og vi regner derfor det som trygt å reise dit, sier Vennesland.

Om UD eller lokale myndigheter begynner å evakuere turister, vil Europeiske forsikring dekke utgiftene for sine kunder.

I likhet med turoperatørene følger de utviklingen tett.

Publisert