– Uavgjort

John McCain klarte ikke å senke rivalen Barack Obama under den andre debatten mellom presidentkandidatene.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

– Prestasjonen er ikke nok til å endre valgkampen, sier en politisk ekspert.

Republikanernes presidentkandidat John McCain hadde mest press på seg foran debatten på Belmont University i Nashville i delstaten Tennessee tirsdag kveld. Barack Obama har tatt ledelsen på meningsmålingene mens finanskrisen har herjet de siste ukene.

– Jeg synes ikke McCain klarte å oppnå den klare seieren han trengte for å snu trenden i valgkampen, sier den politiske eksperten Brian Vargus til NTB etter debatten som fant sted nøyaktig fire uker før presidentvalget 4. november.

– Jeg vil si at det ble uavgjort, noe som betyr at Obama kom best ut av det. McCain trengte mer enn det, legger han til.

Også CNNs gruppe av politiske eksperter mente resultatet kunne sier å være mer eller mindre uavgjort, om ikke en knapp seier til Obama.

Meningsmålinger TV-kanalen foretok blant folk som hadde fulgt debatten viste at Obama kom best ut.

Endelig dom John McCain forsøkte under debatten å hamre inn budskapet om at han er kandidaten med erfaringen som skal til for å lede landet i utenriks— og sikkerhetsspørsmål og ut av den økonomiske krisen.

Mens Obama gjentok sine valgkampslagord om at McCain blir en ny George W. Bush og at han ikke vil gi amerikanerne den nye politiske kursen landet trenger.

– Finanskrisen på Wall Street er den endelige dommen over åtte år med en feilslått økonomisk politikk, en politikk som McCain har støttet, sa Obama som svar på det første spørsmålet, stilt av velgeren Allan Shaffer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Strengere regulering Økonomi ble naturlig nok hovedtema under debatten. Obama talte varmt for sterkere regulering av markedet og skattelettelser for middelklassen, mens McCain lovte på sin side skattekutt for alle og stabilisering av boligprisene.

– Om jeg blir valgt til president, kommer jeg til å be finansdepartementet om å kjøpe opp de dårlige boliglånene for å hjelpe boligeiere i trøbbel, sa McCain, som også fremhevet at han stemte mot et lovforslag som ga høye skattelettelser for store oljeselskaper.

– Men vet dere hvem som stemte for, spurte McCain retorisk før han pekte på Obama og sa: – Han der.

Spent tone Det var en kjølig og til tider spent tone mellom de to, men det ble ingen opphetet diskusjon.

De to fikk kun spørsmål om sak, men kandidatene klarte å rette en rekke angrep mot hverandre. Det skarpeste kommentaren falt nok fra McCain da han gjentok at Obama i sin karriere har vist at han ikke forstår viktige spørsmål om nasjonal sikkerhet, for så å legge til at USA ikke kan ta seg råd til en president som må lære hvordan jobben skal gjøres underveis.

Skittkastingen i dagene opp mot debatten ble imidlertid ikke tema under de drøye 90 minuttene den varte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Spørsmål fra panelet Over halve tiden tirsdag ble brukt på spørsmål om den skakkjørte økonomien og krisepakken Kongressen stemte gjennom i helgen. Men kandidatene fikk også spørsmål fra panelet om blant annet klimaforandringer, helse— og utenrikspolitikk.

Formatet var forskjellig fra den første debatten. Kandidatene fikk spørsmål direkte fra publikum, som besto av rundt 80 Nashville-velgere som ennå ikke har bestemt seg for hva de skal stemme. Programleder Tom Brokaw fra NBC leste også opp spørsmål velgere hadde sendt inn via internett.

Meningsmålinger viser tydelig at finanskrisen har hjulpet Obama i kampen mot McCain. Finanskrisen vil ikke være løst før valget, men fire uker er lang tid i denne valgkampen, og mye kan skje før amerikanerne går til urnene 4. november. (©NTB)

Hvem bør overta presidentvervet i USA? Si din mening!

Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Omkom etter frontkollisjon med lastebil på E39

  2. Som turist frå Austlandet forventar eg betre enn dette

  3. Byrådet vurderer å åpne flere teststasjoner i Bergen

  4. Brann-spiller i karantene etter kontakt med koronasmittet

  5. Fra lørdag må utestedene stenge kranen ved midnatt: – Det gjør det umulig å drive bedrift

  6. Gjenåpningen av Norge settes på vent: – Jeg vet at mange kommer til å bli skuffet

  1. USA-valg 2012