— Evakueringen pågår nå. Vi har fått opplyst av vietnamesiske myndigheter at 400.000 er evakuert fra kystområdene, sier Redd Barnas landdirektør i Vietnam, Gunnar Andersen.

Det er særlig områder i provinsene Da Nang og Quang Ngai som er utsatt, melder lokale medier.

Haiyan, en av de kraftigste tyfonene verden har sett, traff fredag Filippinene med voldsom styrke, og så mange som 1.200 mennesker fryktes omkommet i uværet. Tyfonen fortsatte deretter ut over Sør-Kina-havet i retning Vietnam eller Kina.

Selv om tyfonen er svekket det siste døgnet, er den fortsatt mer enn kraftig nok til å kunne forårsake store skader langs sin vei.

Kan ramme millioner

Over 6,5 millioner mennesker kan bli rammet, opplyser Røde Kors til nyhetsbyrået AFP. Alt fra skoler, sykehus og offentlige kontorer er tatt i bruk for å huse de evakuerte. I tillegg er over 85.000 fiskefartøyer brakt i sikkerhet.

Men flere evakueringssentre er allerede overfylt, melder den statlige nyhetstjenesten VNExpress.

Selv befinner Andersen seg i hovedstaden Hanoi, som trolig ikke vil bli spesielt hardt rammet. Men Redd Barna har to team i Da Nang og Hue, der tyfonen er ventet å slå inn ved 7-tiden søndag morgen lokal tid. Deretter er den ventet å bevege seg nordover.

— Hovedproblemet er at det er snakk om veldig lavtliggende områder. Vi frykter store ødeleggelser langs kysten, sier Andersen til NTB.

Oppgitt stemning

I Vietnam råder nå en både fryktsom og oppgitt stemning, forteller Andersen. Det er nemlig tredje gang på bare seks uker at Vietnam rammes av en tyfon. I slutten av september slo Wutip inn over land, og bare et par uker senere herjet den enda kraftigere tyfonen Nari de samme områdene som nå må ruste seg mot Haiyan.

— Begge disse tyfonene førte til ganske massive ødeleggelser. Mange av boligene i disse områdene er enkle og tålte ikke ekstremværet, sier Andersen.

I tillegg ble avlingene ødelagt og kommunikasjonslinjer brutt.

Enda verre

Haiyan er regnet for å være to til tre ganger kraftigere enn både Wutip og Nari.

— Vi er redde for at denne gangen blir det enda verre, sier Andersen.

Det er også økt fare for jordras, fordi jordsmonnet er så fuktig på grunn av de tidligere orkanene, opplyser han.

Redd Barna har bidratt til å bygge opp et varslingssystem i Vietnam der blant annet mobiltelefoner blir brukt. Organisasjonen har også et lager med nødhjelpsutstyr i Da Nang, som i første omgang kan dekke de umiddelbare behovene til 6.000 familier. (©NTB)