Ifølge The Guardian var en rekke allierte land på en liste med mål for amerikansk etterretning. Et dokument avisen har fått tilgang til viser at de franske, italienske og greske ambassadene sto på listen.

Også ambassadene til Japan, Mexico, Sør-Korea, India og Tyrkia var blant de 38 ambassadene i Washington og ved FN-hovedkvarteret i New York som var mål.

Et dokument viser også hvilke metoder amerikanerne skal ha brukt i overvåkingen. Blant annet skal de ha installert små og skjulte mikrofoner og sendere i elektronisk utstyr. De tappet også kommunikasjonskabler og samlet elektroniske signaler med spesiallagde antenner.

En av avlyttingsmetodene avisen skriver om hadde kodenavnet «Dropmire». Det var en liten sender som var satt inn i en kryptert faks i EUs kontorer i Washington. Maskinen ble brukt til å sende meldinger til de ulike i EU-landenes utenriksdepartement.

Krever svar

Ifølge et dokument datert i 2007 var formålet med avlyttingen å samle informasjon om uenighet mellom EU-landene i internasjonale spørsmål. De nye avsløringene kommer i kjølvannet av at det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel lørdag skrev at den amerikanske signaletterretningstjenesten NSA angivelig overvåket EUs kontorer i Washington og New York.

EU og flere av unionens medlemsland har krevd umiddelbare svar fra amerikanske myndigheter på anklagene.

EUs utenrikssjef og visepresident i EU-kommisjonen, Catherine Ashton, sier hun ba om en forklaring på rapportene straks de ble kjent.

— Amerikanske myndigheter sier de sjekker om opplysningene stemmer og at de vil komme tilbake til oss så raskt som mulig. Selv om dette åpenbart vekker bekymring, vil vi ikke gi noen ytterligere kommentarer før vi vet mer, sier Ashton.

«Diplomatiske kanaler»

Forhandlingene om en frihandelsavtale mellom EU og USA kan bli påvirket hvis det stemmer at amerikanerne har overvåket flere EU-kontorer, ifølge EUs justiskommissær.

— Det bør ikke være noen spionasje mellom partnere. Vi kan ikke forhandle om et stort transatlantisk marked hvis det er mistanke om at våre partnere avlytter de europeiske forhandlernes kontorer, sa justiskommissær Viviane Reding søndag.

Amerikanske myndigheter har ikke kommet noen offisiell uttalelse i saken, og sier de vil kommentere den «via diplomatiske kanaler».

— Vi kommer ikke til å kommentere offentlig spesifikk angivelig etterretningsaktivitet. Men vi har gjort det klart at USA samler inn utenlandsk etterretning av samme type som blir samlet inn av alle land, heter det i en uttalelse fra kontoret til Director of National Intelligence.

- Flere avsløringer

WikiLeaks-gründer Julian Assange sier Edward Snowden har flere dokumenter om USAs hemmelige overvåking og at de vil bli publisert uavhengig av hva som skjer med Snowden.

— Det er ingenting som kan stanse publiseringsprosessen på dette tidspunktet. Stor forsiktighet er tatt for å forsikre seg om at ingen stat kan presse Snowden til å stanse publiseringen, sier Assange til den amerikanske TV-kanalen ABC.

Snowden har søkt asyl i Ecuador, men han befinner seg angivelig fremdeles i transittsonen på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva uten gyldig pass.

Ecuadors president sier at skjebnen til spionsiktede Edward Snowden nå er fullt og helt i russiske hender. President Rafael Correa presiserer at de ikke kan behandle Snowdens asylsøknad før han kommer til Ecuador eller til en av landets ambassader.