— Vi kan ikke starte en militæroperasjon på Krim. Det ville blottlegge vår østlige grense og Ukraina vil ikke være beskyttet, sier Oleksandr Turtsjynov.

Han sier samtidig at utfallet av den planlagte folkeavstemningen om Krims fremtid søndag, vil bli avgjort av Russland:

— Det de kaller en folkeavstemning vil ikke finne sted på Krim, men i kontorene i Kreml.

— Store avdelinger med stridsvogner er plassert nær Ukrainas østlige grense. De provoserer oss for å ha et påskudd for å intervenere på fastlands-Ukraina. Men vi kommer ikke følge scenarioet Kreml regisserer, legger han til.

Avstemning ulovlig

I et intervju med nyhetsbyrået AFP sier presidenten også at Russlands ledere nekter å gå i dialog om krisen i Ukraina.

— De avviser all dialog på regjerings- og utenriksdepartement-nivå, sier Turtsjynov.

Folkeavstemningen om innlemmelse av Krim-halvøya i Russland er ulovlig, ifølge Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

OSSE-formannen Didier Burkhalter uttalte tirsdag at den planlagte avstemningen er i strid med Ukrainas grunnlov. Han vil derfor ikke takke ja til tilbudet om å sende observatører til Krim under avstemningen.

Den ukrainske regjeringen i Kiev har truet med å oppløse regionforsamlingen på Krim hvis ikke folkeavstemningen avlyses. Regionforsamlingen vedtok på sin side en erklæring om løsrivelse fra Ukraina tirsdag.

Straffetiltak

Myndighetene i Russland mener erklæringen er «fullstendig lovlig» og sier de vil respektere resultatet av folkeavstemningen som skal holdes søndag.

EU truer nå med nye straffetiltak mor Russland som følge av militæraksjonen på Krim.

Russland har sendt tusenvis av soldater til Krim og i praksis tatt full kontroll over den ukrainske halvøya, som kan bli annektert.

— Når det gjelder sanksjoner, er faktisk en beslutning allerede tatt, især når det gjelder prosedyrene for å sette i verk sanksjoner. Følgene av dette er at sanksjoner blir satt i verk mandag, sier Polens statsminister Donald Tusk.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov antydet mandag at landet er i ferd med å utarbeide et eget forslag til en løsning på krisen i Ukraina.