Russlands president Vladimir Putin ga uttrykk for sterk bekymring for utviklingen i det russisk-dominerte Øst-Ukraina da han snakket med Tysklands statsminister Angela Merkel søndag.

— Den russiske presidenten uttrykte nok en gang bekymring over spenninger sør og sørøst i Ukraina som radikale grupper nører opp under med Kiev-myndighetenes viten, sier Kreml i en uttalelse.

Putin har hele tiden hevdet at det var fascistiske, radikale og anti-russiske grupper som tok makten i Kiev etter flere måneder med demonstrasjoner i februar.

Harde anklager

Tre mennesker døde i helgen i sammenstøt i de russiskspråklige, østukrainske byene Donetsk og Kharkiv. Søndag kveld svarte prorussiske demonstranter med å storme et ukrainsk sikkerhetshovedkvarter i Donetsk.

Russland sier landet får mange forespørsler om å beskytte folk i Ukraina, noe som har skapt frykt for at landet skal komme til å flytte sine soldater videre inn i nabolandet fra Krim.

Russland har dessuten rettet harde anklager mot lederen for det ukrainske nasjonalistpartiet Svoboda, Oleh Tjahnybok, og lederen av det høyreradikale nettverket Pravij Sektor, Dmytro Jarosj.

Tjahnybok anklages for å ha kjempet sammen med tsjetsjenske separatister mot russiske styrker under krigen i Tsjetsjenia på 1990-tallet.

«Omreisende provokatører»

Russland ber også Ukraina om å forby nasjonalistiske grupper. Russland mener nasjonalistiske krefter hadde svært sterk innflytelse over bevegelsen som grep makten i Ukraina i et grunnlovsstridig statskupp i februar.

Men Ukrainas nye ledere har en totalt annen oppfatning av hva som ligger bak urolighetene i de russisk-dominerte delene av landet den siste tiden. Landets innenriksminister Arsen Avakov gikk søndag hardt i rette med Russland etter sammenstøtene i Øst-Ukraina.

— Disse folkene er profesjonelle, omreisende provokatører fra et naboland, sa Avakov.

Han fremholdt at det var de samme folkene som skapte uro under prorussiske demonstrasjoner i de baltiske statene i 2009.

Ny nasjonalgarde

Avakov understreket også at ukrainske grensevaktstyrker nå langt på vei har stengt landets grenser mot Russland i øst for å hindre folk «med tvilsomme hensikter» i å komme inn.

— Vi pågriper hver dag flere hundre av disse folkene, sier han.

Ukrainas nye makthavere varslet i helgen at det vil bli opprettet en ny nasjonalgarde med 20.000 medlemmer for å håndtere disse problemene.

Et angivelig behov for å beskytte russiskspråklige som trues av fascister og nasjonalister i Ukraina, har vært brukt hyppig av Russland til å rettferdiggjøre den militære innmarsjen på Krim.