Nasjonalforsamlingen kan bruke anledningen til å fatte et vedtak om annektering av Krim, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I så fall velger de russiske styresmaktene å trosse protester fra en lang rekke vestlige land. Både EU og USA innførte mandag sanksjoner mot russiske tjenestemenn, og utenriksminister Børge Brende (H) varsler at Norge vil gjøre det samme.

Allerede mandag anerkjente Putin Krim som en uavhengig stat, etter at befolkningen på halvøyen i helgen stemte for å slutte seg til Russland.

– Vi er vitne til et åpenbart forsøk på å bane vei for annekteringen av en del av det suverene territoriet til en uavhengig europeisk stat, mener Storbritannias utenriksminister William Hauge.

— Vil føle seg sviktet

Det er blitt spekulert på om Putin kan gi etter for presset og la være å innlemme Krim i Russland. I så fall kunne han kanskje ha presset fram gjenytelser fra Ukraina.

Forsker Helge Blakkisrud ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) tror imidlertid at prosessen er gått så langt at den kan være vanskelig å stanse.

– Mange på Krim vil oppleve det som et svik hvis ikke Russland åpner for en innlemmelse etter det klare ja-et i folkeavstemningen, sa han til NTB mandag.

I helgen var det jubelscener i byen Sevastopol på Krim mens stemmene fra folkeavstemningen ble talt opp. Folk viftet med russiske og sovjetiske flagg mens de hørte på Putins favorittband Lubeh.

Sanksjoner

I likhet med vestlige land reagerer Japan sterkt på Russlands beslutning om å anerkjenne Krim som en uavhengig stat. Japanske myndigheter varslet tirsdag at de i protest vil utsette forhandlingene om flere bilaterale avtaler med Russland.

Både EU og USA har innført reiserestriksjoner og fryst kontoene til en rekke tjenestemenn og politikere på Krim og i Russland. For EU dreier det seg om 21 personer, mens USAs sanksjoner gjelder elleve russiske og ukrainske ledere.

Tirsdag vil utenriksminister Børge Brende (H) konsultere Stortinget om å innføre de samme restriksjonene som EU.

– Det har vært tradisjon i Norge gjennom vekslende regjeringer for å følge EU i slike spørsmål, sa Brende mandag.