Siste: Fortsatt uavklart for nordmennene

Gisseldramaet i Algerie minutt for minutt.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Bakgrunn: Terrorister fra islamistgruppen Den maskerte brigade angrep og tok gisler ved gassanlegget i In Amenas, øst i Algerie. Ni nordmenn er ikke gjort rede for og er savnet.

Trykk F5 eller Ctrl-R for å oppdatere siden. Oppdateringer i fet skrift er de vi vurderer som de viktigste.

Oppsummert: Det var fredag morgen fortsatt uklart hva som har skjedd med de ni norske gislene i Algerie, som det ikke er gjort rede for. Militæraksjonen ved anlegget skal ennå ikke være avsluttet.

Ifølge algeriske sikkerhetskilder ble minst 30 gisler, blant dem minst åtte utlendinger, drept i militæraksjonen. To briter, tre japanere og en franskmann er blant utlendingene som er drept, sier kilden til nyhetsbyrået AFP. I tillegge skal to filippinere også ha mistet livet.

Minst åtte av de drepte er fra Algerie, mens nasjonaliteten til de siste 14 som også er drept, foreløpig ikke er kjent.

Statoil avholder en pressekonferanse om situasjonen i Algerie klokken 7.30 fredag morgen ved hovedkontoret i Stavanger. Vi følger den direkte.

Tips oss! Epost: 2211@bt.no

Siste oppdateringer:

07.00: Militæraksjonen ved gassanlegget i Algerie er ikke over. — Det er fortsatt gisler og terrorister der, sier en amerikansk kilde, ifølge NTB.

06.49: Statsminister Jens Stoltenberg twitret følgende melding sent i går kveld:

Skjermbilde.JPG

06.19: — I dag, som i går og i morgen, blir det ingen forhandlinger med terrorister. Det blir heller ingen pause i kampen mot terrorisme, sier den algeriske kommunikasjonsministeren Mohamed Said, ifølge nyhetsbyrået APS.

Han minner om at dette «er en lenge kjent algerisk posisjon».

05.52: Dette bildet viser algeriske stridsvogner like utenfor anlegget som ble stormet torsdag. Det er de første bildet som er kommet fra området etter gisselaksjonen startet.

sz0e3e0e.jpg

05.48: Norge krever en full redegjørelse fra Algerie etter militæraksjonen mot gassanlegget, skriver VG. Uten å godta tilbud om militær hjelp og uten å varsle de berørte landene gikk den algeriske hæren til angrep på gisseltakerne torsdag.

— Vi vil selvfølgelig ha en full gjennomgang av hendelsesforløpet i etterkant av en så alvorlig hendelse, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til VG.

05.09: Terrorisme og sikkerhet var temaet da norsk UD møtte algerisk antiterrorpersonell i Oslo i november, skriver BT i dag.

Kamal Rezag-Bara er antiterrorrådgiver til Algeries president Abdelaziz Bouteflika. 14. november i fjor var han i Oslo og møtte utenriksråd Bente Angell-Hansen, UDs øverste administrative leder. Les hele saken her.

04.44: En ire som klarte å unnslippe gisseltakerne i Algerie, forteller at han så fire kjøretøy med gisler bli skutt i stykker av algeriske styrker.

04.43: Mike Lord, sjef for britiske sikkerhetsselskapet Stirling Group, har holdt løpende kontakt med ansatte ved gassanlegget, som ble angrepet av terrorister onsdag. Han forteller til VG at flere på basen gjemte seg inne på anlegget og sendte ham tekstmeldinger. En av dem skal ha vært norsk.

BT intervjuet for øvrig Mike Lord torsdag kveld. Han ga oss da sin vurdering av angrepet.

04.37: Den norske Sjømannskirken sendte torsdag en prest til Algerie som skal slutte seg til Utenriksdepartementet kriseteam.

— Vi tok kontakt med dem for å bekrefte for at vi hadde prester i beredskap, sier Linn Mevold Skogheim, kommunikasjonssjef ved Sjømannskirken, til VG.

00.42: BT tar en pause i liveoppdateringene til tidlig fredag morgen.

00.17: Helge Lund, Statoils konsernsjef, sier han ikke kan gi de pårørende det de aller helst vil: Informasjon om hva som har skjedd med deres kjære, fordi han ikke vet.

00.15: Mens noen av nordmennene i Algerie er savnet, er andre på vei hjem. - Vi har vært vanvittig heldige, sier konen til en av dem som lander i løpet av natten.

00.07: Dette er de savnede.

BTs oversikt over de ni nordmennene som ikke er gjort rede for. På grunn av den usikre situasjonen, går vi ikke ut med alder.

 • Mann, Hordaland
 • Mann, Hordaland
 • Mann, Oppland
 • Mann, Rogaland
 • Mann, Møre og Romsdal
 • Mann, Sogn og Fjordane
 • Mann, Aust-Agder
 • Ukjent
 • Ukjent
  00.06: Lokale tjenestemenn sa tidligere torsdag at militæroperasjonen var avsluttet. Men senere kom rapporter om at det kun var boligområdet på anlegget som var sikret og at soldatene fortsatt omringer resten av området, skriver NTB.

23.58: En oppdatering på døde.

Den så langt mest grundige oppsummeringen kommer fra Reuters. De skriver, på bakgrunn av informasjon fra en sikkerhetskilde i Algeria, at «to japanere, to briter og en franskmann er blant minst sju drepte utlendinger».

Åtte av de døde gislene er algeriske. Nasjonaliteten til resten av de døde, og «kanskje dusiner flere som rømte» er uklar.

Som andre tall, er dette basert på anonyme kilder. De er ikke blitt bekreftet fra offisielt hold.

23.55: I Lindås, som er tungt berørt av gisselangrepet, har angrepet opptatt alle. Monika Steffensen, som arbeider på en besinstasjon, forteller:

— Dette har vært det store samtaleemnet i dag. Vi er et lite lokalsamfunn, og det er helt klart at alle er preget av det som har skjedd. I avisene handler det jo om folk som er herfra, sier Steffensen.

23.49: Statoil har leid inn fly for å hente mannskapene fra London, dit de blir fraktet sammen med BP-ansatte.

23.47: Norge har sendt et nødfly til Algerie, som akkurat nå er utenfor Italia. Flight Radar viser hvor flyet er til enhver tid.

23.37: OPPSUMMERING

Situasjonen er uviss for de ni savnede nordmennene. Det siste antallet drepte gisler er 30, som Reuters har meldt, med en anonym, algerisk sikkerhetsperson som kilde.

Reuters, som er noe mer velrenomert enn mauritanske ANI, skriver også at angrepene skal ha blitt planlagt i to måneder.

Til BT har lederen i sikkerhetsselskapet Stirling Gorup, som har ansvar ved In Amenas, fortalt at angrepet fra den algeriske hæren kom etter at forhandlingene brøt sammen. Gisseltakerne ville flytte gislene, da angrepet kom med helikopter og bakkestyrker, ifølge ham.

En rekke familiemedlemmer av de savnede er samlet på pårørendesenter på Kokstad i Bergen. Statoil-sjef Helge Lund besøkte i kveld senteret og snakket med familiene.

23.26: Gassanlegget er fortsatt omringet av militæret, melder AFP.

23.19: I to måneder skal operasjonen ha blitt planlagt, ifølge en talsmann for Den maskerte brigade, sitert av ANI. Dette, som så mye annet av informasjon fra Algerie nå, er ikke bekreftet av andre kilder.

Ifølge talsmannen, begynte de planleggingen fordi:

— Vi visste på forhånd at regimet (i Mali, red.anm.) gjerne ville være alliert med Frankrike i krigen mot Azawad, sier talsmannen. Azawad er navnet islamistene bruker om Nord-Mali, som de kontrollerer.

23.09: To navn på gjerningsmenn er blitt sluppet av mauritanske ANI. Den ene skal ha vært leder for en gruppe som kaller seg «Fils du Sahara pour la justice islamique», som oversatt betyr Saharas sønner for islamsk rettferdighet.

23.01: På spørsmål om en journalist om hvorfor det er så vanskelig å kunne informere om en militæraksjon som etter alt og dømme er avsluttet, svarer Lund:

— Vi har ikke et bilde vi kan kommunisere til omverdenen. Hvis vi får inn mer informasjon, vil vi gå ut med den i morgen tidlig.

22.59: Helge Lunds svar til pressen bærer vitnesbyrd om at heller ikke Statoil vet hva som er resultatet etter den algeriske hærens stormangrep mot gassanlegget. Det har i hele dag kommet en rekke sprikende og tildels motsigende opplysninger om antall drepte.

22.56: Konsernsjefen sier han ikke vil gå inn på hva de pårørende mener om dagens militæraksjon mot gassanlegget.

— Mitt viktigste budskap er at jeg, statoil og norske myndigheter jobber for å skaffe best mulig informasjon om hvordan det går med deres nærmest, sier han.

22.53: Lund sier han ikke har kunnet gi noe mer avklarende informasjon til de pårørende på Kokstad. På spørsmål om hvordan han selv opplever møtet med gislenes familie, svarer Statoil-sjefen:

PREGET: Det var en alvorstynget og preget Helge Lund som snakket med pressen, etter å ha møtt de pårørende på Kokstad.

— De er i en utrolig vanskelig situasjon. Samtidig har vi hatt gode samtaler, og de er interesserte i å vite mer om hvordan vi jobber for å få verifisert informasjon. 22.51: - Vi vil ikke gå ut med informasjon før vi kan verifisere den. Det har vært vår strategi hele veien. De pårørende vil gjerne ha presis informasjon, men det kan vi ikke gi dem. Da er det nest beste vi kan gjøre for dem å være her for dem som medmennesker, sier Lund.

22.46: Pressekonferansen med Helge Lund er nå i gang. Han sier pårørendesenteret kommer til å fortsette arbeidet fremover, og at han selv blir der i natt.

22.45: Norge og Storbritannia burde forlange en offisiell redegjørelse, minutt for minutt, av alle grep det algeriske militæret tok, som forårsaket denne tragedien, skriver terrorekspert Magnus Ranstorp på Twitter.

22.42: Forvarets spesialfly for krisesituasjoner er nå på vingene, med kurs for Algerie. Det skriver Forsvaret på Twitter. Flyet, som i dag ble bygget om, har med leger, sykepleiere og krisepsykologer om bord.

22:38: De første av de evakuerte Statoil-ansatte landet i Bergen, ifølge BTs reporter på Flesland. Ingen av disse har vært direkte involvert i gisselsituasjonen.

22.19: Ifølge Reuters, er minst 11 gisseltakere fra flere ulike land drept. Blant gisseltakerne skal det være tre egyptere, to algerere, to tunisiere, to libyere, en malier og en franskmann.

22.05: 30 gisler er drept ved gassanlegget i In Amenas, der i blant syv utlendinger, ifølge Reuters. De siterer en kilde i sikkerhetstjenesten i Algerie. Vi minner om at utallige meldinger med ulike og tildels motstridende opplysninger er kommet inn i hele dag.

22.04: Reuters melder at 11 gisseltagere er drept. Ifølge nyhetsbyrået AP beskrives gisseltagerne som en multinasjonal terrorgruppe av en lokal tv-kanal.

22.02: Algeries militæraksjon feilet, og de algeriske myndighetene forhastet seg da de gikk til aksjon, mener tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. – Vanligvis er storming aller siste utvei, sier Diesen til NRK.

21.57: Konsernsjef Helge Lund i Statoil holder pressekonferanse utenfor pårørendesenteret i Bergen om få minutter.

21.33: Algerisk TV melder at fire utlendinger er drept i gassanlegget. Det skal være snakk om to briter og to filippinere, melder NTB. TV-kanalen har snakket med en sykehuskilde som sier st 13 personer ble skadet i aksjonen, og at syv av dem er utenlandske.

20.57: Militæroperasjonen ved gassanlegget er nå avsluttet, sier en tjenestemann til Algeries statlige nyhetsbyrå APS. Det er andre gang i dag det meldes om at militæraksjonen er avsluttet.

20.51: Arbeidet med å berge gisler ved gassanlegget In Aménas i Algerie pågår fortsatt, sier Algeries kommunikasjonsminister Mohamed Said, ifølge AFP. Et betydelig antall gisseltakere ble «nøytralisert» da de forsøkte å flykte til et naboland, sier kommunikasjonsministeren til algerisk fjernsyn torsdag kveld. Overfor det statlige nyhetsbyrået APS fastholder ministeren at de væpnede styrkene ble «tvunget» til å gå til aksjon mot gisseltakerne fordi forhandlingene med dem brøt sammen.

20.47: Riksadvokaten har gitt Kripos ansvaret for etterforskning og informasjonsinnhenting knyttet til dramatikken som utspiller seg i Algerie, ifølge NTB. Kripos opplyser at de skal sende etterforskere til Stavanger og Bergen.

20.43: AFP melder at vise-utenriksministeren til Japan, Minoru Kiuchi reiser til Algerie for å snakke med myndighetene der. Japan har uttrykt at de er misfornøyd med at Algerie har satt i gang en militær operasjon der gisselsituasjonen foregår. Kiuchi har bedt Algerie å avslutte operasjonen.

20.37: Flyet med de fire som unnslapp angrepet onsdag er i kveld på vei til Bergen, får bt.no bekreftet av presseansvarlig Ola Anders Skauby i Statoil. De fire befant seg om bord på en buss som terroristene angrep før de gikk løs på selve gassanlegget. Også flyet med 40 Statoil-ansatte som er evakuert fra andre anlegg i Algerie, er på vingene i kveld i retning Bergen.

20.33: - Terroristene fortalte oss helt i begynnelsen at de ikke ville skade muslimer, men at de kun var interessert i kristne og vantro, sier 53 år gamle Abdel Kader.

Han klarte å komme seg unna sammen med flere hundre andre algeriere som ble tatt til fange av de væpnede mennene som angrep gassanlegget onsdag morgen, skriver NTB.

20.26: Et vitne forteller til Le Monde at gisseltakerne virket «svært godt forberedt» på angrepet. Han beskriver dem som metodiske og systematiske.

20.18: Konsernsjef Helge Lund i Statoil møter pressen på Statoils pårørendesenter på Kokstad klokken 22, melder NTB. Fly med evakuert personale fra Algerie er ventet i løpet av kvelden eller natten til Bergen.

20.01: OPPSUMMERING

Fire av de 13 nordmennene er i sikkerhet, mens situasjonen til ni fortsatt er uavklart. Flere av de ni, minst fem, er fra Vestlandet. Det er totalt blitt meldt om både seks og 35 drepte gisler fra nyhetsbyråer, og disse tallene må derfor leses med forbehold. Angrepet skal ha startet rundt klokken 12 i dag, i det gisselkaprerne ville flytte rundt på flere av gislene. Regjeringshæren skal da ha gått inn med både bakkstyrker og helikoptre. Det skal ha brutt ut skyting mellom hæren og gisseltakerne.

19.43: Sikkerhetsselskapet Stirling Group bekrefter til Bergens Tidende at bakkestykker og flere helikopter angrep gassanlegget samtidig. Ifølge ham, skulle gisselkaprerne flytte gislene rundt på ulike steder på gassanlegget. Les hovedsak: Tok sjansen på angrep da terroristene skulle flytte gisler

— Algeriske myndigheter angrep med bakkestyrker og flere helikoptre samtidig. Skudd ble avfyrt mens folk løp på bakken. Det førte til skader og dødsfall, sier Mike Lord, administrerende direktør i Stirling Group.

Sikkerhetsselskapet har hatt ansvaret for all kontakt mellom oljeselskapene og algeriske myndigheter. Han har selv ansatte som ble tatt som gisler, og som han ikke har fått kontakt med. Han har imidlertid snakket med andre på bakken som opplevde torsdagens aksjon.

Ifølge Lord, ble alle de utenlandske gislene holdt sammen. De nationale gislene fikk lov til å forlate området. Forut for angrepet skal terroristene ha planlagt å flytte de utenlandske gislene rundt på flere steder ved gassanlegget.

— På det tidspunktet grep militæret muligheten til å angripe, forteller Lord.

— Kommandøren på bakken måtte ta en beslutning da terroristene tok med seg gislene i kjøretøyene. Var planen til terroristene å flytte gislene, eller skulle de stikke av? spør Lord.

Han beskriver beslutningen om å gå til angrep som «modig».

— Men var det en riktig beslutning?

— Det kan ikke jeg si noe om. Jeg er en eks-militær, men jeg var ikke på bakken, sier Lord.

19.39: Gulen og Nordhordland er tungt rammet, med flere personer som ikke er gjort rede for. Les hovedsak: Kommuner i kriseberedskap.

19.36: Konsernsjef Helge Lund får spørsmål om sikkerheten har vært god nok. - Jeg kan ikke kommentere noe om hendelsen som pågår. Når det gjelder hvorfor vi tar tilbake så mange personer, har å gjøre med at situasjonen er såpass uavklart, sier Lund.

19.33: Algeries nyhetsbyrå APS melder at arbeidet med å berge gisler ved gassanlegget fremdelse pågår. Det er en algerisk minister som bekrefter dette, ifølge APS.

19.31: Lund sier at Statoil stiller alle sine ressurser til disposisjon. De henter hjem såkalt ikke-kritisk personell til Norge. De bruker tre fly, og Lund sier disse skal ta hjem 40 ansatte til Bergen via London.

19.30: En preget Helge Lund, Statoils konsernsjef, har nettopp startet sin pressekonferanse. Han sier situasjonen for ni personer er uklar. - Våre tanker går til de pårørende, sier Lund.

19.25: Pressekonferansen er nå over. Her kan du se hele.

19.21: Utenriksminister Espen Barth Eide sier det finnes elementer som har interesse av å spre feilinformasjon, noe som gjør det ekstra viktig for myndighetene å få verifisert hva som er riktig og ikke.

19.18: - Betyr det at det er skader, blir Stoltenberg spurt. - Vi har ikke annen informasjon enn det vi har fått bekreftet. Det er pårørende som skal informeres først. Det tar litt tid før informasjon blir offentlig, fordi det kan ta litt tid å få varslet pårørende, sier statsministeren.

19.16: Stoltenberg og Espen Barth Eide blir en gang til spurt om deres vurdering av aksjonen. - Det er helt urimelig at vi nå skal gjøre en vurdering om noe kunne blitt gjort annerledes, sier utenriksministeren.

19.13: - Er det fremdeles håp om at de ni nordmennene er i live, blir Stoltenberg spurt. - Det er det selvsagt, absolutt, for vi har ikke informasjon om noe annet, svarer Stoltenberg.

19.10: Stoltenberg vil ikke kritisere aksjonen. - Det er alt for tidlig å komme med vurderinger. Det er algeriske myndigheter som har ansvaret, og som sitter på informasjonen. Det er vanskelig for oss som ikke har full informasjon. Det gjenstår å vurdere hvor vellykket aksjonen var, sier statsministeren.

19.08: Både statsministeren og utenriksministeren påpeker at det er mye informasjon, noe av dem som ikke stemmer, og at de jobber for å få bekreftet hva som er hva.

19.07: Stoltenberg sier at han ble informert klokken 12 i dag om at aksjonen var i gang, etter at en løsning ikke kom i stand i løpet av natten. Han får spørsmål om han har oppfattet aksjonen som godt planlagt. - Vi her i Norge har ikke det hele og fulle bildet, sier Stoltenberg.

19.04: - Situasjonen er fortsatt svært uoversiktelig, sier utenriksminister Espen Barth Eide. - Vi har understreket at det er algeriske myndigheters ansvar å håndtere situasjonen, sier Eide.

19.03: Norge sender fly til Algerie med medisin og medisinsk personale. Stoltenberg sier at han har medfølelse med de mange pårørende.

19.01: Statsminister Jens Stoltenberg har begynt sin pressekonferanse. Han sier Norge fortsatt ikke har bekreftede opplysninger. Fire personer er bekreftet utenfor området, mens situasjonen for de 13 andre er usikker.

18.56: - Jeg kan ikke snakke om de tragiske hendelsene som utfolder seg i Algerie. Det er motstridende informasjon. Det er en ekstremt dramatisk situasjon som viser hvordan terrorisme er absolutt ondskap, sier Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius ifølge The Guardian.

18.28: DNA skriver også at algeriske, frigitte gisler er ankommet hovedstaden Alger med fly.

18.21: Det algeriske utenriksdepartementet bekrefter at fire gisler er satt fri i forbindelse med stormingen av In Amenas, melder avisen DNA.

18.08: En algerisk journalist sier til NRK at det er flere gisler som er drept enn antall gisler som har overlevd, ifølge deres opplysninger. Vi minner om at det er kommet mange meldinger om antall drepte gjennom hele ettermiddagen, og at disse spriker veldig og er tildels motstridende.

18.06: Flere titalls pårørende befinner seg i kveld i Statoils pårørendesenter på Kokstad. - Det er klart berørte er sterkt preget, sier pressetalsmann Ole Anders Skauby til bt.no.

17.55: OPPSUMMERING Flere medier har meldt at den algeriske hæren stormet Statoils gassanlegg i In Amenas. Flere gisler og gisseltakere er rapportert døde, men tallene spriker veldig. Det er ingen vestlige medier i området, noe som gjør det vanskelig å få oversikt over situasjonen. Franske medier melder at hæren tok kontroll over gassanlegget i 16-tiden, norsk tid. Britenes statsminister David Cameron, president Barack Obama og Frankrikes president Francois Hollande har vært i løpende kontakt med hverandre ut over dagen, i det som er den største internasjonale gisselkrisen på flere tiår. Tilstanden til ni nordmenn er fortsatt uavklart, men det er ventet at statsminister Jens Stoltenberg vil kunne si noe om statusen på dem på pressekonferansen klokken 19. Når den er ferdig, holder Statoil pressekonferanse i Stavanger.

17.50: Amerikanske CBS siterer en diplomatkilde på at det skal være flere døde, både militante og gisler. En lokal beboer har tidligere sagt til nyhetsbyrået Reuters at han har sett flere døde.

17.43: Innbyggere i In Amenas forteller til Reuters at bilene til gisseltakerne ble ødelagt av det algeriske militæret.

17.41: Flere medier siteter CBS på at det første amerikanske droneflyet er på plass i luftrommet over In Amenas. Dronen vil gjøre det lettere for amerikanske myndighetere å få oversikt over situasjonen.

17.38: l Algeries statsminister uttaler ifølge den britiske rikskringkasteren at styrkene «var nødt til å handle umiddelbart». Britene har allerede klaget på mangelen på informasjon fra algeriske myndigheter rundt militæroperasjonen.

17.35: – Jeg tror ikke algeriske myndigheter vurderte annet enn å storme anlegget, sier sikkerhetsekspert Arild Nodland til bt.no. Det gikk som han fryktet.

17.34: Et gissel fra Belfast er fri, melder UTV.Stephen McFaul (36) har ringt sin kone og fortalt om at han ikke lenger er i gisseltakernes hender. Det irske utenriksdepartementet har bekreftet at han er fri.

17.31: Amerikanske CBS sier at en av USAs droner har ankommet luftrommet over anlegget, for å gi USA et klarere bilde av hva som skjer på bakken.

17.29: Storbritannia ble ikke varslet på forhånd om militæroperasjonen i Algerie, sier en talsmann for statsminister David Cameron til Reuters. Cameron uttrykte etter at operasjonen startet til den algeriske statsministeren at han var «svært bekymret».

17.22: Presisering : BT og andre norske medier har tidligere vist feil åsted på kartet i vinduet over. Gislene har vært inne på stedet markert som gasskraftverk. Dette er nå fikset. Vi beklager.

17.20: Hærens stormangrep mot gassanlegget skal ha vært over rundt klokken 16.15, ifølge Le Monde.

17.13: Frankrikes militære engasjement mot militante islamister i Algeries naboland Mali antas å ha vært motivet for gisselaksjonen. President François Hollande meddeler nå at landet har EUs fulle støtte til Mali-intervensjonen, ifølge AFP.

17.10: Ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI mistet de kontakt med gisseltakerne da regjeringsstyrkene gikk til angrep mot gasanlegget tidligere i dag.

17.08: Statsministeren Jens Stoltenberg og utenriksministere Espen Barth Eide holder pressekonferanse klokken 19.00. Bt.no følger utviklingen i gisseldramaet minutt for minutt ut over ettermiddagen og kvelden.

16.50: OPPSUMMERING:

Norske og britiske myndigheter bekreftet i ettermiddag at den algeriske hæren har satt i gang en militæraksjon mot Statoils gassanlegg i In Amenas. Flere personer er trolig drept, men antallet varierer veldig fra kilde til kilde.

Ifølge den statlige nyhetskanalen APS har hæren nå klart å ta tilbake kontrollen på anlegget. Flere utenlandske gisler har rømt eller blitt befridd, men hva som har skjedd med de ni norske gislene, er fortsatt helt uavklart.

16.45: Amerikanske CBS News har snakket med en kilde i den britiske sikkerhetstjenesten som har kontakt med noen som er i området. Ifølge kilden skal algirerne ha «skutt fra helikopterne mot alt som rørte seg».

16.39: Minst 20 personer er kommet til Statoils pårørendesenter på Kokstad de siste timene, ifølge BTs reporter på stedet. Ole Anders Skauby, Statoils pressetalsmann på stedet, sier at et hjelpeapparat på rundt 15-20 psykologer, prest og helsepersonell står klare. — Den informasjonen vi har, deler vi med de pårørende. De er sterkt preget, sier Skauby.

16.28: Til sammen er 600 algeriere befridd i militæraksjonen mot gassanlegget i in Amenas. Det melder Algeries statlige nyhetsbyrå APS.

16.25: Det er ennå ikke kommet ut noen opplysninger om hva som har skjedd med de ni norske gislene.

16.24: Irske myndigheter bekrefter at en av deres statsborgere er satt fri og er i trygghet, ifølge Reuters.

16.22: BP sier at de trekker ut alle ikke-essensielle arbeidere fra Algerie. Aftenposten skriver at de har prøvd å få tilsvarende informasjon fra Statoil, men har ennå ikke fått svar.

16.18: De fire gislene som skal være reddet er to skotter, en kenyaner og en franskmann, ser ut til å være reddet. Et antall andre gisler skal også ha klart å rømme, skriver Dagbladet.

16.11: Fire utenlandske gisler skal ha blitt reddet av algeriske soldater, ifølge det statlige nyhetsbyrået APS, melder Reuters.

16.05: Statoils samarbeidspartner BP har sendt ut en pressemelding i ettermiddag. - Det rapporteres dessverre om dødsfall, men vi mangler fremdeles bekreftet og troverdig informasjon, skriver de i meldingen.

16.04: Det skal ha vært til sammen vestlige 41 gisler, men mange av dem skal ha sluppet fra situasjonen i live skriver NTB. Fox News skriver også at flere skal ha rømt, inkludert flere amerikanere.

15.57: Informasjonssjef Ola Anders Skauby ved Statoils pårørendesenter i Bergen sier til Dagbladet at de pårørende blir sterkt berørt av de nyhetene som kommer fra Algerie. - Vi deler den informasjonen vi får med de pårørende så godt vi kan, og tar vare på dem som har behov for det. Vi bistår med psykologer, prest og folk som kan personalomsorg, sier Skauby.

15.50: Ifølge den algeriske avisen TSA har hæren nå ha klart å tatt kontroll over gassanlegget. TSA siterer Knoui Sidi, en representant for lokale myndigheter.

15.49: Nyhetsbyrået Reuters opererer med langt lavere dødstall. Ifølge dem er seks internasjonale gisler og åtte terrorister drept i militæraksjonen. Også denne informasjonen stammer fra personer som befinner seg i nærheten av gassanlegget, og er ikke bekreftet.

15.44: Situasjonen er svært uoversiktlig torsdag ettermiddag. Årasken er at ingen vestlige medier er representert i Algerie, og ingen har sluppet inn for å dekke saken. Dermed er all informasjonen som vi i mediene får formidlet filtrert av enten algeriske myndigheter eller de islamistiske gisseltakerne.

15.42: Ifølge BBC har algeriske soldater reddet ut flere utenlandske gisler, etter at de stormet gassanlegget.

15.38: Terroristene hevder overfor ANI at 34 gisler ble drept av kamphelikoptre, mens de befant seg i bilene. 14 gisseltakere skal ha blitt drept samtidig. Nyhetsbyrået AP opererer med 35 drepte gisler og 15 drepte gisseltakere.

15.37: Det mauritanske nyhetsbyrået ANI melder at hærens angrep skal ha foregått ved at kamphelikoptere angrep en bilkortesje med gisler og gisseltakere, som var i ferd med å forflytte seg til et tryggere sted inne på gassanleggområdet.

15.35: Ifølge BBC skal flere av gislene som klarte å rømme, ha blitt flydd ut fra flyplassen i In Amenas, ifølge det algeriske nyhetsbyrået Algerie-Focus.

15.33: Fox News melder at 20 gisler klarte å rømme fra gisseltakerne tidligere i dag. Blant dem var det flere amerikanere, og flere skal ha ringt hjem etterpå.

15.29: Guardians interaktive oversikt gir bakgrunn for hva som skjedde morgenen onsdag.

15.25: Frankrikes president vil ikke bekrefte tall.

— Situasjonen er forvirrende og jeg er i kontakt med algeriske myndigheter. Jeg vil ikke gi noe ekstakt antall når det gjelder våre medborgere. Det beste er å si så lite som mulig, sier Francois Hollande til storavisen Le Figaro.

15.22: Frankrikes forsvarsminister sier han har «fullstendig tillit» til algeriske myndigheters håndtering av situasjonen. Flere franske medier har meldt om franske gisler på stedet.

15.19: Statoil sier at situasjonen er svært uoversiktlig, og vil ikke kommentere opplysningene om at flere gisler skal være drept.

— Vi kan ikke gi noen oppdatert status nå, sier kommunikasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil.

15.14: ANI melder at sju vestlige gisler fortsatt er i live. Dette skal være to amerikanere, tre belgiere, en japaner og en brite. Opplysningene er ikke bekreftet av andre kilder.

Det er ukjent hva som skal ha skjedd med de ni norske antatte gislene. Det er også meldt om rømninger.

Reuters melder fortsatt et lavere antall drepte gisler. Ifølge deres kilder, er det snakk om seks drepte gisler.

15.08: OPPSUMMERING

Dette er hovedtrekkene i det som er meldt til nå: 34 eller 35 gisler skal være drept, det samme skal 15 gisseltakere. UD bekrefter at det har vært en militær operasjon ved anlegget. En talsmann for gisseltakerne, har forklart at angrepet skjedde mot en eller flere biler da gislene ble flyttet til «et tryggere sted». Angrepet skal ha skjedd med helikopter.

15.06: Utenriksdepartementet bekrefter nå til NTB at det pågår en militæraksjon ved anlegget.

— Dette framkom i en samtale statsministeren hadde med sin algeriske kollega tidligere i dag, sier Ragnhild Imerslund, kommunikasjonssjef i UD, til NTB.

15.01: Lokale kilder melder til Reuters at 180 algeriske gisler har rømt.

Samtidig blir det også oppgitt langt lavere tall på antallet døde: Seks døde utenlandske gisler og åtte gisseltakere. BT presiserer at ingen tall er bekreftet.

14.59: Enn så lenge har ingen offisielle kilder bekreftet opplysningene fra Al Jazeera og nyhetsbyrået ANI.

ANI siterer en talsmann som kaller seg Abu Bara. Ifølge ham, beholder de resten av gislene.

14.57: David Cameron, britenes statsminister, er blitt oppdatert på situasjonen av den algeriske statsministeren, melder BBC.

14.57: - Operasjonen pågår fortsatt, sier britisk UD til Dagbladet.

14.53: UD: - Vi får de samme meldingene

Utenriksdepartementet sier til bt.no at de verken kan avkrefte eller bekrefte de tildels svært dramatiske meldingene som kommer inn torsdag ettermiddag. Blant annet heter det at flere titalls gisler er drept i bombeangrep mot gassanlegget, og at en militær aksjon er i anmarsj.

Påstanden kommer fra BBC, som siterere en kilde i det britiske utenriksdepartementet.

UDs pressekontakt Svein Michelsen i UD sier han ikke vil kommentere om vestlige land er på plass med militære styrker i området rundt gassanlegget.

— Vi er i nærkontakt med alle de landene som er involvert i gisselaksjonen, men først og fremst med algeriske myndigheter, sier Michelsen, som ikke vil kommentere påstandene om at det algeriske militæret bomber anlegget.

— Dette er noe vi må komme tilbake til, sier han.

14.49: To ulike tall figurerer på drepte gisler. Mauritanske ANI melder om 34, Al Jazeera om 35. Mens ANI siterer en mulig talsperson for gisseltakerne, har tv-kanalen Al Jazeera basert sine opplysninger fra kilder utenfor anlegget In Amenas.

14.46: Al Jazeera melder å ha vært i kontakt med en mann som har sagt at han er et av de japanske gislene. Ifølge ham, ble han og en norsk gissel skadet av skudd fra regjeringsstyrkene.

14.43: Noen minutter før Al Jazeera meldte om 50 drepte i et luftangrep, meldte flere medier, blant annet Reuters, at 25 utlendinger klarte å rømme,ifølge en kilde i den algeriske sikkerhetstjenesten.

Tallet på hvor mange som skal ha rømt, har variert. Det skal ha vært 41-45 utenlandske gisler på anlegget.

14.39: BBC melder at en militær operasjon er under oppseiling mot anlegget i Algerie, og oppgir britisk UD som kilde.

14.35: Verken Utenriksdepartementet eller Statsministerens kontor vil kommentere opplysningene om at algeriske regjeringsstyrker har angrepet anlegget i In Aménas.

14.30: Den arabiske tv-kanalen Al Jazeera og det private nyhetsbyrået ANI i Mauritania melder ved 14.15-tiden at 34 eller 35 gisler og 15 gisseltakere er drept i et luftangrep fra algeriske helikoptre. Hovedsak: 35 døde

ANI hevder å ha vært i kontakt med en talsperson for gisseltakerne. Ifølge denne ble flere kjøretøy utsatt for angrep fra luften under en forflytning inne på gassanlegget.

UAVKLART: Ni nordmenn er tatt som gisler av den islamistiske gruppen. Til høyre Statoils Bjørn Otto Sverdrup og til venstre konserndirektør for internasjonale operasjoner i Statoil, Lars Christian Bacher på gårsdagens pressekonferanse i Stavanger.
Publisert: