Minst 27 personer ble drept i et bilbombeangrep i Musayyab i Irak, opplyser irakisk politi. Angrepet var rettet mot sjiamuslimske pilegrimer på vei hjem fra en høytidsmarkering i Kerbala.

Bombeeksplosjonen skjedde i et område som brukes som busstasjon og parkeringsplass torsdag ettermiddag. Stedet er denne uken for det meste blitt brukt av sjiamuslimske pilegrimer som skulle til og fra Kerbala i forbindelse med den årlige sørgehøytiden arbain.

Også over 60 personer ble såret, ifølge politi og helsepersonell. Det var ikke umiddelbart kjent hvem som sto bak angrepet.

Kraftig eksplosjon

Ifølge politiet var det en selvmordsbomber som kjørte bombebilen inn på den travle busstasjonen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

— Jeg var i ferd med å kjøpe meg en sandwich da en veldig kraftig eksplosjon rystet hele området og rev meg over ende. Da jeg fikk summet meg og reist meg opp, så jeg flere titalls lik, sier pilegrimen Ali Sabbar.

— Mange biler begynte å brenne. Jeg bare skyndte meg unna og var ikke engang med på evakueringen av ofrene, sier han videre.

Musayyab er en sunnidominert by som ligger om lag 60 kilometer sør for hovedstaden Bagdad.

Sjiamuslimske pilegrimer har strømmet til Kerbala for å markere arbain, som inntreffer 40 dager etter ashura. Ashura regnes for å være årsdagen for drapet på imam Hussein i år 680.

18 millioner besøkende

Provinsguvernør Amad al-Din al-Har sier at om lag 18 millioner mennesker har vært innom Kerbala i forbindelse med sørgehøytiden.

Blant disse er om lag 750.000 pilegrimer fra 30 ulike land. De valfarter til stedet der imam Hussein og hans halvbror, imam Abbas, begge viktige religiøse forbilder for sjiamuslimene, ligger gravlagt.

Den sjiamuslimske høytiden har vært utsatt for en rekke angrep siden den sunnimuslimske diktatoren Saddam Hussein ble styrtet. Under hans styre var sjiamuslimske markeringer forbudt.