Det er en talskvinne for FNs Irak-kontor (UNAMI) som kommer med opplysningen om de 1000 gjenværende flyktningene.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) forteller til tyske DPA at svært mange har kommet seg vekk fra det ugjestmilde fjellet og ekstremistene i Den islamske staten i løpet av de siste fem dagene.

Talskvinnen for UNAMI sier at flyktningene er svake og dehydrerte.

USA på lynvisitt

Natt til torsdag kom meldingen om at USA ikke lenger ser noe behov for å evakuere flyktninger fra Sinjar-fjellet i Nord-Irak etter at mange har rømt ved hjelp av kurdiske soldater.

Pentagon kom med uttalelsen etter at en gruppe amerikanske kommandosoldater hadde vært på lynvisitt der for å vurdere situasjonen.

Flyktningene på fjellet rømte fra sine landsbyer for to uker siden etter at den sunnimuslimske terrorgruppa Den islamske staten (IS) erobret store områder i det nordlige Irak.

Siden det har rundt 200.000 mennesker søkt tilflukt i den selvstyrte kurdiske delen av Irak, mens 50.000 har flyktet til Syria.

Færre enn fryktet

Den amerikanske vurderingen etter besøket på fjellet er at det er langt færre flyktninger igjen, og at de som ennå er der, har det bedre enn tidligere antatt fordi de har tilgang på mat og vann som amerikanerne har sluppet ned til dem.

Onsdag ankom rundt 130 amerikanske militærrådgivere den kurdiske byen Arbil, og det var noen av disse som i ly av nattemørket torsdag var på befaring på Sinjar-fjellet.

— De hadde kontakt med flyktningene og returnerte deretter til Arbil, opplyser Pentagon.

Flyktningene på fjellet er beleiret av militante islamister fra opprørsgruppa Den islamske staten (IS), som har truet med å drepe dem dersom de ikke konverterer til islam.