Keith Boyd, talsmann for politiet i Marin County i California, opplyste på en pressekonferanse tirsdag at den kjente skuespilleren ble funnet død i et soverom i hjemmet sitt nord for San Francisco av sin personlige assistent mandag formiddag.

Assistenten ringte straks nødnummeret, og få minutter etter at politi og ambulanse ankom stedet ble skuespilleren erklært død.

Boyd opplyste videre at Williams fikk behandling for alvorlig depresjon i tiden før han døde. Polititalsmannen understreket imidlertid at den endelige obduksjonsrapporten ikke vil være klar før om flere uker, og han sier også at etterforskningen av dødsfallet vil pågå en god stund framover.

Fans og kolleger sørger

Nyheten om Williams' død ble mottatt med sjokk og sorg av både kolleger og fans. Blant de første som hyllet skuespilleren og komikeren, var president Barack Obama.

— Han fikk oss til å le, og han fikk oss til å gråte. Han delte sjenerøst sitt umåtelig store talent med alle dem som trengte det som mest, fra våre styrker som er stasjonert i utlandet, til de utstøtte på gata, heter det i en uttalelse fra Obama.

Filmskaperen Steven Spielberg omtaler ham som et geni innen komediesjangeren.

— Robin var et tordenvær en av skuespiller, og vår latter utgjorde tordenen som holdt ham gående. Han var en kompis, og jeg kan ikke tro at han nå er borte, sier Spielberg.

Familien knust

— Jeg er fullstendig knust. På vegne av Robins familie ber vi om fred fra omverdenen i vår dype sorg. Når han huskes, er det vårt håp at folk tenker på de utallige øyeblikk av glede og latter han ga til millioner av mennesker, ikke på hans død, heter det i en uttalelse fra skuespillerens enke Susan Schneider.

Williams var gift tre ganger, og etterlater seg også barna Zachary (31), Zelda (25) og Alan (22).

Den Oscar-vinnende skuespilleren er kjent for roller som alt fra en skilt far som kler seg ut som hushjelp og barnepike for å kunne se barna sine i «Mrs. Doubtfire» til inspirerende lærer i «Dagen er din».

Det store gjennombruddet kom imidlertid med rollen som obsternasig og rappkjeftet radiovert i den Oscar-nominerte filmen «Good Morning, Vietnam» fra 1987. Først ti år senere ble han selv belønnet med Oscar for beste birolle i filmen «Den enestående Will Hunting».

Alkoholiker

Williams slo først gjennom som standupkomiker i San Francisco, før han fikk roller i TV-serier og etter hvert ble en av Hollywoods mest kjente stjerner.

Gjennom karrieren sanket Williams også to Emmy-priser, fire Golden Globe-priser, fem Grammy-priser og to Screen Actors Guild-priser.

Men i privatlivet slet han med narkotika- og alkoholproblemer. Den første alvorlige vekkeren fikk han da vennen John Belushi døde av en kokain-overdose i 1982. Belushis død fikk Williams til å vende ryggen til narkotika, men mange år senere innrømmet han at han var alkoholiker. Senest i forrige måned hadde han et opphold på en avrusningsklinikk i Minnesota.

Hylles av mange

En rekke hollywoodstjerner sørger over Williams' bortgang.

— Vi vil forsøke å fortsette, men det blir ikke like gøy uten deg, skriver skuespilleren Jon Cryer på Twitter, og komikeren og skuespilleren Steve Martin hyller Williams som «en genuin sjel».

— Jeg er knust. Robin var en skjønn og vennlig sjel, skriver skuespilleren Minnie Driver på Twitter. Kollegaen Ben Stiller kaller Williams «sjenerøs og briljant».

— Jeg har aldri kjent en søtere, mer oppvakt og mer omtenksom person enn Robin, skriver skuespilleren John Travolta.

— Det første jeg drømte om da jeg vokste opp, var om å bli slik som Robin Williams i «Skipper'n», skriver musikeren John Mayer.

— Han forlot oss altfor tidlig. Han burde blitt her lenger, men sånn er det. Man får ikke en ny sjanse, sier skuespiller Mel Gibson. (©NTB)