En mann i Sverige som ble undersøkt for ebola i helgen, er ikke smittet, viser nye prøver.

Svenske myndigheter ønsket ikke å ta noen sjanser, og mannen ble søndag hentet av helsepersonell i beskyttelsesdrakter i Solna like nord for Stockholm.

Spørsmål fra mediene gjorde at myndighetene valgte å sende ut en pressemelding om saken. Mannen hadde ingen konkrete ebolasymptomer bortsett fra feber som oppsto etter en reise i et område i Vest-Afrika som er rammet av sykdommen.

— Da må vi utelukke at det kan dreie seg om ebola, sier Åke Örtqvist, smittevernsjef i Stockholms län.

Én test i måneden

Den unge mannen er innlagt på infeksjonsklinikken ved Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Her ligger han på et spesialinnredet rom hvor han kun får ha kontakt med helsepersonell.

Prøvesvaret kom mandag.

— Det er alltid behandlende lege som avgjør hvordan svaret skal tolkes og om det trengs flere tester, sier Folkhälsomyndighetens pressesjef Christer Janson.

- Ikke kontakt med syke

Mens den syke mannen var i Afrika, skal han ikke ha hatt kontakt med noen ebolasyke. Derfor er risikoen for at han kan være smittet, svært liten, ifølge Örtqvist.

— Det er trolig noe helt annet, sier han.

For knappe to uker siden ble det slått alarm på grunn av mistanke om at en person var smittet av ebola i Tyskland. Senere samme dag viste det seg å ikke være ebola, men trolig magesyke.

Ebolaepidemien i Vest-Afrika har herjet i flere måneder. Det har ikke lyktes myndighetene å få kontroll over utbruddet, som regnes som det verste noensinne med over 1.550 døde.

Verdens helseorganisasjon (WHO) skal tidlig i september holde møter om nye medisiner og vaksiner som potensielt kan brukes for å stanse det dødelige ebolautbruddet.