Aftonbladets utsendte journalister melder at stridsbåter brukte søndag formiddag til å søke langs strendene i skjærgården.

Hvis ubåten må etterlates, er den utstyrt med eksplosiver

Joakim von Braun, etterretningsekspert

En rekke forsvarseksperter spekulerer nå på hva som har skjedd.

Plass til ti

Etterretningseksperten Joakim von Braun mener at hvis det er snakk om en havarert, russisk miniubåt, kan elitesoldatene ha svømt i land på en øy for så å gjemme seg i skogen i påvente av å bli hentet.

VADER-JAKT: Ifølge svenske Dagens Nyheter jakter svensk, militær sikkerhetstjeneste og svensk sikkerhetspoliti en svartkledd mann utenfor Sandön i Stockholms skjærgård.
FAKSIMILE DAGENS NYHETERS NETTSIDE (WWW.DN.SE)

— Hvis ubåten må etterlates, er den utstyrt med eksplosiver slik at en sprenging tidsinnstilles til cirka et døgn, sier von Braun til Dagens Nyheter.Han mener det kan være snakk om en russisk miniubåt av typen Triton-NN som har tatt seg inn i skjærgården. Den har plass til et mannskap på ti.

Von Braun er ekspert på Russland og en av forfatterne bak boken «Russiske eliteforbund - Spetsnaz, Osnaz, VDV og andre elitestyrker».

- Ikke utelukke

— Lørdag meldte mediene om en savnet utenlandsk ubåt. Forsvaret kan søndag fortsatt ikke trekke de samme slutningene som medier har beskrevet, men kan samtidig heller ikke utelukke, het det i en kommentar fra Det svenske forsvaret om medias spekulasjoner om en havarert ubåt.

Forsvaret har satt iverksatt søk i den svenske skjærgården for å kunne bekrefte eller avkrefte den type opplysninger, står det i den korte meldingen fra det svenske forsvaret.

Men forsvaret vil holde en pressekonferanse klokken 19 søndag for å gi ny informasjon, het det videre.

- Jakter svartkledd mann

Ifølge svenskeDagens Nyheter jakter den svenske militære sikkerhetstjenesten (Must) og sikkerhetspolitiet (Säpo) på en svartkledd mann utenfor Sandön i Stockholms skjærgård.

En sivil person skal ha sett mannen som vadet i vannet lørdag.

Han så ut til å søke etter noe ved skjærene mellom Sandön og Korsö, som er et avstengt militærområde, skriver avisen.

Det svenske forsvaret ble informert om iakttakelsen og tok informasjonen på alvor. Deretter har militæret og politiets hunder søkt gjennom områder der observasjonen ble gjort.

Ingen i forsvaret eller politiet vil kommentere informasjonen.

Dagens Nyheter har publisert et bilde som er tatt av mannen.