Regjeringsstyrkene anklages for å ha brukt kjemiske våpen.

Anklagene settes frem samtidig som FN-eksperter er i Syria for å undersøke om partene har brukt kjemiske våpen i løpet av krigen. Ifølge opposisjonsgruppen De lokale samordningskomiteene LCC er slike våpen brukt i Ghouta-området nær den syriske hovedstaden.

— Angrepet pågikk fortsatt onsdag formiddag, og flere hundre mennesker er drept eller skadd, blant dem hele familier, het det i en kunngjøring fra LCC. Ifølge nyhetskanalen Al Arabiyavar minst 640 mennesker drept i kampene i Østre Ghouta.

Regjeringen avviser anklagene.

Forgiftet

Et videoopptak som ble offentliggjort onsdag, viste barn på et feltsykehus som fikk surstoff for å hjelpe dem til å puste. Legene så ut til å forsøke å gjenopplive bevisstløse barn som ikke hadde synlige blødninger, noe som kan tyde på at de var forgiftet.

Ifølge aktivistene er 30 døde personer brakt til et feltsykehus i bydelen Kafr Batna, som ligger noen få kilometer øst for Damaskus sentrum. De hevder at over 200 mennesker er drept i angrep mot de østlige forstedene utenfor hovedstaden, og at flere av rakettene hadde giftig innhold. Bilder av de angivelige ofrene var onsdag formiddag å finne på YouTube.

sz55a433.jpg

Ifølge opposisjonsgruppen Syrian Observatory for Human Rights forsøker regjeringshæren å gjenerobre forstadsområdet Madhamiyat el-Sham sørvest for Damaskus. Området er de siste dagene blitt utsatt for bombardement, meldte nettavisen Gulf Times.

Avviser anklagene

Regjeringen i Damaskus avviser anklagene om bruk av kjemiske våpen på det sterkeste.

— Det er overhodet ikke sant at det er brukt kjemiske våpen nær Damaskus, heter det i en kunngjøring på landets statskanal.

Den svenske våpeninspektøren Åke Sellström sier til nyhetsbyrået TT at han bare har sett fjernsynsbilder av de angivelige kjemiske angrepene.

— Det er ikke mulig å si noe sikkert ut fra disse bildene, sier Sellström på telefon fra Damaskus.

— Men det høye tallet på døde og skadde som det snakkes om, gir grunn til mistanke. Dette er noe inspektørene bør se nærmere på, mener Sellström, som imidlertid ikke vet om inspektørene vil få lov til dette.

Flere beskyldninger

Både regimet og opprørerne er blitt beskyldt for å ha brukt kjemiske våpen under den over to år lange konflikten.

Flere titalls mennesker skal ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights ha blitt drept i bombardementene ved Damaskus. Gruppa ber FN-ekspertene om å besøke de aktuelle områdene.

Inspektørene er ventet å besøke tre ulike steder der det tidligere er blitt hevdet at det er brukt kjemiske våpen. Ett av stedene er byen Khan al-Assal nord i landet, der 26 mennesker ble drept i et angrep i mars.

Det antas at Syria råder over store uregistrerte lagre med sennepsgass og nervegassen sarin, ifølge BBC.