Det er den statlige, iranske TV-kanalen Press TV som kommer med meldingen. Iran er det syriske regimets beste og viktigste allierte.

— Vi er i nær kontakt med Syrias regjering, og de har forsikret oss om at de aldri bruker slike umenneskelige våpen og vil ha størst mulig samarbeid med FN-ekspertene om et besøk til de berørte områdene, sier utenriksminister Mohammad Javad Zarif ifølge Press TV.

Han skal ha kommet med utsagnet lørdag i en telefonsamtale med Italias utenriksminister Emma Bonino, men uttalelsen ble først kjent søndag.

Ennå intet vedtak

Barack Obama kalte sammen sine rådgivere lørdag for å drøfte tiltak mot Syria etter meldingene om angrep med kjemiske våpen. Men intet konkret ble besluttet.

Presidentens nærmeste politiske og militære rådgivere ga ham en liste over mulige reaksjonsmåter mot Syrias angivelige bruk av kjemiske våpen.

Men det eneste konkrete som kom ut av møtet, var en erklæring der det heter at USA skal fortsette å samle inn opplysninger for å stadfeste hva som har hendt.

Han hadde også en telefonsamtale med den britiske statsministeren David Cameron der de to var enige om at bruk av kjemiske våpen burde utløse en alvorlig respons fra det internasjonale samfunn.

Men det eneste konkrete de to ble enige om, var å uttrykke dyp bekymring og å fortsette å rådføre seg med hverandre.

- Tyder på nervegass

Obama har vært svært motvillig til å bli dratt inn i borgerkrigen i Syria, som han har kalt et sekterisk, komplekst problem. Men han sa også for et år siden at bruk av kjemiske våpen ville være en rød linje for USA.

Leger Uten Grenser meldte lørdag at mer enn 350 mennesker med nevrotoksiske symptomer var døde etter angrepet, og at rundt 3600 er behandlet for symptomer på nervegassforgiftning, blant dem medisinsk personell.

Leger Uten Grenser har sin informasjon fra fire sykehus i Damaskus de samarbeider med, der pasientene kom inn i timene etter angrepet, men understreker at de ikke kan slå fast hvem som sto bak.

Den syriske opposisjonen hevder at så mange som 1.300 mennesker ble drept i flere angrep med kjemiske våpen mot en opprørskontrollert forstad til Damaskus onsdag.

FÅR BEHANDLING: En mann som er utsatt for det opposisjonen hevder er nervegass, får hjelp til å puste i en forstad til Damaskus.
SCANPIX
BRIGADE: Et medlem av Liwaa Ahrar Suriya-brigaden, som er under Den frie syriske armé, i Aleppo. På veggen står det «vi er din, o Allah. Bab al-Salam-brigaden».
Reuters/NTB Scanpix

Videoopptak og bilder av døde og døende og skadde mennesker som hiver etter pusten og har spasmer, uten å framvise fysiske skader, har fyrt opp under krav både internasjonalt og hjemme i USA om at verden ikke lenger kan sitte stille.

Skeptisk til inngripen

På hjemmebare er det særlig den republikanske senatoren John McCain som er engasjert. Han krever robuste tiltak mot president Bashar al-Assad og anklager Obama for å være for nølende. Men også flere demokrater vil at noe skal gjøres.

Men Obama ber fortsatt om tilbakeholdenhet. Et av hans viktigste valgløfter var å få USA ut av de to krigene forgjengeren George W. Bush involverte USA i; han er lite lysten på å involvere USA i en ny krig, og han vet han har amerikanernes støtte.

En ny meningsmåling viser at amerikanere flest er sterkt imot at USA skal involvere seg i krigen i Syria, og det gjør liten forskjell om det blir påvist at regimet bruker kjemiske våpen mot sivile.

Rundt 60 prosent er imot at USA griper inn i borgerkrigen, mens bare 9 prosent støtter en intervensjon, viser en meningsmåling gjort for Reuters av Ipsos.

Tallet på tilhengere av en inngripen øker om det blir påvist at regimet til Bashar al-Assad har brukt kjemiske våpen. Men selv da er det bare 25 prosent som støtter en intervensjon, mens 46 prosent er imot.

Bred deltakelse

Tendensen i målingen tyder på at de grusomme bildene fra det angivelige kjemiske angrepet faktisk bare gjør amerikanerne enda mer kyniske og motvillige til å bli involvert i enda en krig i Midtøsten, en særdeles brutal krig.

Den brede deltakelsen på møtet i Det hvite hus viste hvor alvorlig situasjonen er. Blant deltakerne var visepresident Joe Biden, nasjonal sikkerhetsrådgiver Susan Rice, CIA-direktør John Brennan, generalstabssjef Martin Dempsey og FN-ambassadør Samantha Power. Utenriksminister John Kerry og forsvarsminister Chuck Hagel deltok over telefon.

Hagel opplyste fredag at Pentagon er i gang med å forberede seg på ethvert tiltak presidenten måtte bestemme seg for. I Middelhavet ble den sjette flåte styrket med ytterligere et marinefartøy som kan skyte ut krysserraketter.

Kerry hadde søndag en samtale med Syrias utenriksminister Walid al-Muallem der han sterkt oppfordret ham til å slippe til FN-inspektørene som er i Syria, for å fastslå hva som skjedde i forstaden til Damaskus onsdag.