De to skal ha planlagt å få et passasjertog i Toronto-området til å spore av. Linjen der VIA-toget går, fra Toronto til New York, er svært trafikkert.

— Hadde dette angrepet blitt gjennomført, ville det ha resultert i at uskyldige mennesker ble drept eller alvorlig såret, sa politisjef James Malizia på en pressekonferanse mandag.

Ifølge politiet hadde de to kontakter i al-Qaida i Iran. Planen skal ha vært å angripe VIA-toget, og få toget til å spore av mens det fremdeles var i Toronto-området i Canada.

De to, Chiheb Esseghaier (30) og Raed Jaser (35) er ikke canadiske statsborgere. Men politiet avslørte mandag ikke nasjonaliteten deres. Esseghaier er bosatt i Montreal, mens Jaser er bosatt i Toronto. Arrestasjonene ble gjort i nettopp Toronto og Montreal, Canadas to største byer, mandag.

Teknisk doktorgrad

Ifølge den tekniske skolen Institute National de la Recherche Scientifique nær Montreal, er Esseghaier doktorgradsstudent. Skolens kommunikasjonssjef, Julie Martineu, opplyste mandag at Esseghaier kom til skolen i 2010, og at han da han ble arrestert var omtrent midtveis i studiet.

— Han tar doktorgrad på emnet energi og materialteknologi, sa Martineu.

Nordamerikansk samarbeid

Det canadiske politiet har jobbet tett med amerikanske FBI for å avdekke saken.

— Disse personene var en reell trussel for mennesker, de hadde tenkt å ta liv. De har fått støtte fra al-Qaida i Iran i form av veiledning, sa Maliza.

På pressekonferansen mandag beskrev politiet terrorplanene som det første kjente al-Qaida-støttede angrepet på canadisk jord.

Ifølge Maliza har støtten fra al-Qaida ikke kommet i penger, men i form av «rettledning og råd».

— Det er ingenting som tyder på at disse angrepene skal ha vært statlig sponset», sa han.

- Ikke nært forestående

Arrestasjonen av de to kom samtidig som Boston kjemper for å komme seg etter terrorangrepene mot Boston maraton som kostet tre menneskeliv, og senere en politimann i forbindelse med jakten på gjerningsmennene. Men politiet sa mandag at de ikke har noen grunn til å tro at denne planleggingen har noe med bombene i Boston å gjøre.

— Vi har fulgt med de to siktede en stund. I denne perioden har de ikke vært en fare for mennesker rundt seg, og terrorangrepet var fortsatt på planleggingsstadiet. Det var ikke veldig nært forestående, opplyste politiet.

Det var canadiere blant gisseltakerne under terroraksjonen ved In Amenas-anlegget i Algerie tidligere i år. Canadiske og somaliske myndigheter etterforsker dessuten om en tidligere student ved universitetet i Toronto deltok i et bombeangrep i Mogadishu forrige uke.

— Dagens arrestasjon viser at terrorismen fortsetter å være en reell trussel mot Canada, sa sikkerhetsminister Vic Toews til journalister i Ottawa mandag.

— Canada vil ikke tolerere terroristaktiviteter og vil ikke bli brukt som en trygg havn for terrorister eller de som støtter slik aktivitet, sa Toews.