Nord-Korea truer USA med «nådeløst» atomangrep

Hæren i Nord-Korea sier at den har fått grønt lys til å starte et «nådeløst» atomangrep på USA.

Publisert Publisert

TRUER: Nord-Korea skjerper krigsretorikken og truet onsdag USA med å gå til atomangrep. Onsdag var det en stor oppvisning av den nordkoreanske hæren i Pyongyang, som ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA skulle vise innbyggernes villighet til å gå til krig mot USA. Foto: REUTERS

  • NTB
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I en uttalelse som ble offentliggjort av det statlige nyhetsbyrået KCNA onsdag kveld, heter det at generalstaben for Den koreanske folkehæren formelt har informert Washington om at USAs trusler vil «bli knust med helt nye, mindre, lettere og ulike kjernefysiske angrepsmidler».

— Den nådeløse operasjonen fra våre revolusjonære væpnede styrker er blitt endelig eksaminert og godkjent, heter det i uttalelsen.

Kunngjøringen ble kjent kort tid etter at USAs forsvarsdepartement bekreftet at det vil sende det avanserte rakettforsvarssystemet Thaad til den amerikanske militærbasen på øya Guam, som ligger i Stillehavet drøyt 3.300 kilometer sørøst for den koreanske halvøya, for å kunne avskjære eventuelle raketter fra Nord-Korea.

- Eksplosjon

Nord-Korea truet også for en måned siden USA med et kjernefysisk forkjøpsangrep, og i forrige uke beordret hærledelsen at landets raketter skulle gjøres klare til kamp. Nå er retorikken ytterligere skjerpet.

— Øyeblikket for eksplosjon nærmer seg raskt, heter det i uttalelsen onsdag kveld.

Men til tross for en vellykket prøveoppskyting i desember, tror de fleste ekspertene at Nord-Korea er årevis unna å ha interkontinentale raketter som kan ramme USA.

- Alvor

USA tar imidlertid truslene på alvor. Forsvarsminister Chuck Hagel sa onsdag at Nord-Korea utgjør en «klar og reell» fare, gitt landets kjernefysiske og våpenmessige ressurser og myndighetenes krigerske retorikk.

— Vi tar deres trusler på alvor, sa Hagel da han talte til en forsamling på USAs National Defense University i Washington.

Drøftet med Kina

Tidligere onsdag drøftet Hagel Nord-Korea med sin kinesiske kollega Chang Wanquan på telefon. I samtalen sa Hagel at de to landene bør samarbeide for å stoppe Nord-Koreas «voksende trussel», opplyste Pentagons pressetalsmann George Little.

— Ministeren understreket den voksende trusselen mot USA og våre allierte som utgjøres av Nord-Koreas aggressive jakt på atomvåpen og ballistiske rakettprogrammer, sa Little. (©NTB)

Publisert