Romney kom mandag til Polen for et to dager langt besøk, som han håper skal bidra med å tiltrekke polsk-amerikanske velgere hjemme i USA.

I Polen var det imidlertid ikke så mye støtte å hente. Da republikaneren besøkte rådhuset i Gdansk, ble han møtt av en gruppe mennesker som ropte «Obama! Obama!».

Romney og president Barack Obama kjemper mot hverandre om å vinne presidentvalget i USA i november.

Ville diskutere Polen og EU

Etter besøket i rådhuset møtte Romney Polens statsminister Donald Tusk, før han hadde samtaler med tidligere president og fredsprisvinner Lech Walesa.

Både Tusk og Walesa sa i forkant av samtalene at de ønsket å høre hva Romney mener om Polen og EU, hvor Polen er et stadig mer innflytelsesrikt medlem.

Walesa, som var ansvarlig for å invitere Romney til Polen, var i 2009 kritisk til Obamas håndtering av de omstridte planene om rakettskjold i Polen og Tsjekkia. Den tidligere presidenten sa imidlertid at rakettskjoldet ikke var tema på møtet med Romney mandag.

— Mine synspunkter er allerede kjent, sa han.

Fredsprisvinneren kom samtidig med lovord om Romney.

— Han er veldig utadvendt, har veldig mange verdier og har familien sin rundt seg. Vi tenker veldig likt, uttalte Walesa.

Kritikk

Fagforbundet Solidaritet, som sto i spissen for den polske motstandskampen mot kommunismen og opprinnelig ble ledet av Walesa, kom på sin side med kritikk til Romney. Arbeiderbevegelsen mener Romney har en dårlig politikk overfor fagforbund i USA.

— Dessverre har vi mottatt opplysninger fra våre venner i de amerikanske hovedkvarterene til fagforbundet AFL-CIO, som representerer mer enn 12 millioner arbeidere, om at Mitt Romney har støttet angrep på fagforbund og arbeideres rettigheter, sa Solidaritet i en pressemelding mandag.

— Solidaritet var ikke involvert i å organisere Romneys møte med Walesa, og vi inviterte ham ikke til Polen, la gruppen til.

Romney kom til Polen etter et besøk i Midtøsten. Landet er siste stopp på rundreisen før republikaneren skal tilbake til USA. (©NTB)