Utenriksminister Carl Bildt betegner beskyldningene som «lattervekkende».

— De har rettet anklager mot ambassadøren som savner ethvert grunnlag, sier Bildt.

I en twittermelding skriver han at Aleksandr Lukasjenkos regime har utvist Sveriges ambassadør fordi han har støttet menneskerettighetene for sterkt. Dette «viser regimets sanne jeg», skriver Bildt.

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) reagerer.

— Jeg stiller meg uforstående til utvisningen av den svenske ambassadøren. Dette bidrar ytterligere til Hviterusslands isolasjon i Europa, sier Støre i en kommentar.

Ingen hemmelighet

Bildt mener at det ikke er noen hemmelighet at ambassadøren har hatt kontakt med opposisjonelle, men at dette er i samsvar med svensk utenrikspolitikk. Hviterusslands reaksjon er «uberegnelig og full av nykker», sier den svenske utenriksministeren.

— Slik opptrer man ikke, sier Bildt, som fredag hadde en lengre samtale med EUs utenrikssjef Catherine Ashton om utvisningen.

Som følge av utvisningen vil Hviterusslands nye ambassadør ikke være velkommen i Sverige, sier Bildt. Også to andre hviterussiske diplomater vil bli bedt om å forlate landet.

Teddybomber

Forholdet mellom Hviterussland og Sverige ble temmelig anspent tidligere i sommer, da det svenske reklamebyrået Studio Total «bombet» Hviterusslands hovedstad Minsk med teddybjørner med regimekritiske budskap.

Svensk UD ville fredag ikke bekrefte teddybjørnsaken, men Bildt presiserer at den ikke har vært tema i forbindelse med utkastelsen.

Det er ikke første gang Lukasjenko kaster ut diplomater fra landet. I februar hjemkalte alle EU-landene sine ambassadører fra Hviterussland som en reaksjon på at Hviterussland har gitt Polens ambassadør og EU-ambassadøren ordre om å dra hjem. (©NTB)