Hotellet, som er populært blant utlendinger og høytstående afghanere, ligger ved Qargha-sjøen, et populært utfartssted ni kilometer vest for Kabul.

— Opprørere væpnet med rakettdrevne granater, tunge og lette våpen, befinner seg inne i Spozhmai Hotel og kjemper mot sikkerhetsstyrkene, opplyser lederen for kriminalpolitiet i Kabul, Mohammad Zahir.

Også norske soldater i aksjonen.

— Dette er en afghansk ledet operasjon, men norske soldater er rutinemessigtilstede og bistår med veiledning, sier major og pressetalsmann i Forsvaret,Eystein Kvarving til VG.no.

Flere drept

Det ble holdt bryllupsfest på hotellet da opprørerne slo til, og minst en av angriperne skal ha sprengt seg selv i luften med sprengstoff han hadde festet til kroppen.

Ifølge en talsmann for innenriksdepartementet i Afghanistan, Sediq Sediqqi, var minst seks mennesker drept i morgentimene fredag.

— Vi har alt drept to opprørere. Ytterligere to har forskanset seg inne i hotellet, opplyser han.

Tre av hotellets egne sikkerhetsvakter og en politimann skal også være drept i skuddvekslingen ved hotellet.

Frigjorde gisler

40 hotellgjester og ansatte var fredag morgen frigjort av afghanske sikkerhetsstyrker, støttet av NATO-soldater, men de gjenværende opprørerne holdt fortsatt et ukjent antall gisler inne i bygningen.

— Politiet gjør sitt beste for å beskytte de sivile på hotellet. Det er beklageligvis også ofre blant de sivile, men vi vet ikke hvor mange, sier Sediqqi.

- Ville fester

Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet mot hotellet og talsmannen Zabihullah Mujahid begrunner det med at velstående afghanere og utlendinger pleier å ha «ville fester» der.

Det ligger flere hoteller, restauranter og forsamlingslokaler rundt Qargha-sjøen.