Bouteflika har siden slutten av april fått behandling ved et sykehus i Paris etter at han ble rammet av et mindre hjerneslag. Trass i forsikringer om at ingenting alvorlig feilet presidenten, har han ikke vært sett i offentligheten de siste tre ukene.

Søndag meldte to algeriske aviser, den franskspråklige Mon Journal og den arabiske Djaridati, om en alvorlig forverring i Bouteflikas helsetilstand. Presidenten skal ifølge deres kilder være på vei tilbake til Algerie i koma.

Algeriske myndigheter forsøkte søndag å stanse de to avisene og truet redaktøren i den ene avisa med et rettslig etterspill fordi han skal ha satt nasjonens sikkerhet på spill med sine «ubegrunnede spekulasjoner».

Bouteflika ble valgt til president i 1999 og tilhører en generasjon som har styrt Algerie helt siden landet vant sin uavhengighet fra kolonimakten Frankrike i 1962.

Da det ble klart at islamistene ville vinne det første frie valget på nasjonalforsamling i 1991, grep de militære makten. Det resulterte i at flere militante islamistgrupper så dagens lys, og Algerie ble kastet ut i en blodig borgerkrig.

Bouteflikas regjering motsto massedemonstasjonene under den arabiske våren for to år siden, blant annet ved å øke lønningene og tilby gratis lån til utålmodige ungdommer. (©NTB)