Polanski er en fri mann

Sveits går ikke med på USAs krav om utlevering.

Publisert Publisert
  • Marianne Nilsen
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Sveits går ikke med på USAs krav om å utlevere Roman Polanski (76). Istedenfor blir filmregissøren løslatt fra husarrest.

— Fra og med klokken 11.30 i dag er han en fri mann, sa Sveits’ justisminister Eveline Widmer-Schlumpf på en pressekonferanse i Bern mandag.

Det var mandag ettermiddag uklart om Polanski allerede har forlatt villaen i Gstaad der han har vært holdt i husarrest.

Widmer-Schlumpf begrunner avgjørelsen med at det amerikanske justisdepartementets krav om utlevering hadde alvorlige mangler. Hun hevder at USA ikke kan bestride avgjørelsen, og at amerikanerne har akseptert den sveitsiske beslutningen.

Det amerikanske justisdepartementet har imidlertid sagt at de ikke har noen kommentar til avgjørelsen.

- Lettet

— Det er en enorm tilfredsstillelse og en stor lettelse etter den lidelsen Roman Polanski og hans familie har måttet gjennomgå, sier Polanskis forsvarer Herve Temime.

Beslutningen blir møtt med glede også av Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner.

— Den store fransk-polske regissøren kan gjenforenes med venner og familie. Han vil kunne jobbe for fullt med sine kunstneriske prosjekter, sier han.

Også polske myndigheter berømmer den sveitsiske avgjørelsen.

— Det ble funnet en løsning som tar hensyn til de vanskelige juridiske omstendighetene i saken og til Roman Polanskis livssituasjon, heter det i en uttalelse fra det polske utenriksdepartementet.

Polanskis venner og kolleger uttrykker glede over løslatelsen, men trekker samtidig frem at den har en bitter bismak fordi Polanski satt så lenge i arrest.

Dømt for voldtekt

Polanski ble arrestert i Sveits september 2009 på oppfordring fra amerikanske myndigheter. Etter noen uker ble han satt i husarrest.

I USA ble Oscar-vinneren i 1977 dømt for voldtekt av en da 13 år gammel jente. Han rømte før soningen startet og har siden vært etterlyst av amerikanske myndigheter.

Kvinnen som Polanski er dømt for å ha voldtatt, har krevd at domstolen skal avvise saken mot filmregissøren, uten at kravet er blitt tatt til følge.

I begynnelsen av mai brøt han stillheten og kommenterte overgrepsdommen.

— Jeg kan ikke tie lenger, for begjæringen om utlevering av meg som er rettet til sveitsiske myndigheter, bygger på løgn, sa 76-åringen.

— Jeg kan ikke lenger tie, for USA krever fortsatt at jeg blir utlevert for å servere meg på et fat til hele verdens medier, sa Polanski.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Må kunne forvente at den nye fergen tåler vind og sjø

  2. Her lukter bunnvannet som råtne egg. Det kan bety at fjordbunnen er i ferd med å dø.

  3. Disse tiltakene bør du kjenne til om du skal ha byferie

  4. Hotel Norge evakuert etter brann i kjelleren

  5. To av tre stryker. Nå skal Lars Erik gjennom Forsvarets hardeste utdanning.

  6. – Dette har ingen plass i vårt demokrati