Den amerikanske værvarslingstjenesten registrerte hele 74 tornadoer i sju delstater fredag, og blant dem som ble hardest rammet, var Indiana og Kentucky.

13 mennesker er bekreftet omkommet i Indiana, tolv i Kentucky og to i Ohio, opplyser amerikanske myndigheter.

Flere steder meldes det om ødelagte hus og biler, veier er sperret av trær, elektrisitetsnettet er delvis nede, og telefonforbindelsen var natt til lørdag brutt.

Værvarslingstjenesten advarer mot at flere og kraftigere tornadoer kan være på vei.

Skole og fengsel

Blant bygningene som er ødelagt, er en skole i Henryville i Indiana, men alle barna kom seg ut, og ingen av dem ble skadd.

— De har kun fått noen skrubbsår, sier Chuck Adams ved sheriffens kontor i Clark.

Vinden har også ødelagt et tak på et fengsel i Alabama, noe som førte til at 300 fanger måtte flyttes til andre deler av bygningskomplekset.

Flere hus skal ha blitt tatt av tornadoene, slik at bare grunnmuren står igjen, og det utelukkes ikke at antall omkomne vil stige.

Mer vind i vente

Skoler og forretninger er stengt på grunn av uværet, som er ventet å fortsette utover lørdagen. Det er ventet alvorlig tordenvær og tornadoer i et område som strekker seg fra Indiana og Ohio til Kentucky, Tennessee, Mississippi og Alabama, ifølge meteorologer.

Tidligere i uken omkom minst 13 mennesker da en rekke tornadoer rammet Midtvesten, der byen Harrisburg i Illinois nærmest så ut som en krigssone etterpå.

Tornadoer er vanlig i sørstatene fra mars til mai, mens de rammer lenger nord på forsommeren.

I fjor omkom 545 mennesker i tornadoer i USA, noe som gjorde 2011 til det verste tornadoåret siden 1936. Nå er det frykt for at uværet vil ramme like hardt i år. (©NTB)