Kongressen klarte ikke å vedta et midlertidig budsjett før fristen utløp ved midnatt natt til tirsdag lokal tid.

Det hvite hus ga derfor ordre om å stenge store deler av USAs statsapparat. Om lag 800.000 offentlige ansatte blir trolig permittert.

I et eget TV-sendt budskap til USAs militære sa president Barack Obama at landets soldater vil bli på post som vanlig. Men sivile ansatte i forsvarsdepartementet kan bli rammet av permitteringer.

— Jeg vet at dagene framover kan innebære mer usikkerhet, sa Obama.

Samtalene fortsetter

Selv om Republikanerne og Demokratene ikke klarte å bli enige før fristen, fortsetter samtalene og forhandlingene om et midlertidig budsjett. Lederen for Det hvite hus' budsjettkontor ber partene om å bilegge striden så raskt som mulig.

Allerede ti minutter før fristen beordret kontorets direktør Sylvia Mathews Burwell stans i store deler av offentlig sektor.

INNSPURTEN: Nancy Pelosi som er demokratenes minoritetsleder i Representantenes hus, orienterer pressen bare minutter før fristen er ute.
J. SCOTT APPLEWHITE, AP

— Etatene bør nå iverksette planene for en ordnet nedstengning som følge av manglende bevilgninger, sa Burwell i en uttalelse.

NASA permitterer

Det er første gang på 17 år at mange føderale kontorer og institusjoner må stenge dørene.

Romfartsorganisasjonen NASA vil måtte permittere nesten alle sine ansatte, og USA nasjonalparker blir stengt.

— Hvis det er kortvarig, tre eller fire dager, vil ikke publikum bry seg noe særlig om nedstengningen, og økonomien fortsetter som normalt. Hvis det går tre-fire uker eller lenger, vil det gjøre stor skade på økonomien, sier økonomen David Kotok i rådgivningsfirmaet Cumberland Advisors til Politico.

Varm potet

I timene opp mot budsjettfristen var det få tegn som pekte i retning av kompromiss.

Mens Republikanerne har flertall i Representantenes hus, kontrolleres Senatet av Det demokratiske partiet som Obama tilhører.

Begge parter vil helst unngå å sitte med et dødfødt budsjettforslag i hendene idet fristen for å løse striden utløper tirsdag morgen klokken 6 norsk tid. Den som må gjøre det siste, avgjørende vedtaket som forårsaker stans i USAs offentlige virksomhet, risikerer å få skylden for at konflikten ikke ble løst.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters minner de mange budsjettforslagene om en varm potet som kastes fram og tilbake mellom Kongressens to kamre.

- Vil gi etter

Selv om det var få lyspunkter rett før fristen utløp, begynte enkelte republikanere å tvile på partiets strategi.

Kongressrepresentant Thomas Massie spådde at hans parti til slutt ville gi etter og droppe forsøkene på å bruke budsjettbehandlingen til å stanse helsereformen.

— Det er det logiske resultatet av forhandlingsstrategien vår. Vi fortsetter å senke prisen, mens Demokratene ikke har beveget seg, sa Massie.

Litt senere foreslo Representantenes hus å opprette en tverrpolitisk forhandlingsgruppe som kunne forsøke å finne en løsning. Men også dette forslaget ble avvist av demokratene i Senatet.

Høyre fløy

På en pressekonferanse tidligere på dagen gikk president Obama hardt ut mot sine republikanske motstandere. Han beskyldte dem for å sette landets økonomi på spill for å oppfylle krav fra partiets ytterste høyre fløy.

En viktig årsak til konflikten er Republikanernes ønske å stanse Obamas helsereform, men presidenten forsikret at den uansett vil tre i kraft tirsdag. Samtidig advarte han om konsekvensene av en såkalt nedstengning av den amerikanske staten.

— En nedstengning vil få høyst reell økonomisk betydning for virkelige mennesker med en gang, sa Obama.