Det er dokumenter lekket av den tidligere NSA-ansatte varsleren Edward Snowden som er kilden til saken.

Avisen har også meldt at Norge var blant land som ble overvåket av USA i perioden fra 1946 til 1968, også dette et oppslag basert på Snowden-dokumenter.

Presentasjon

Avisen har fått tak i en intern presentasjon fra 2012 som forklarer hvordan NSA samler informasjon over hele verden. Presentasjonen viser også angivelig hvordan etterretningstjenesten bruker et system som kalles Computer Network Exploitation (CNE) på mer enn 50.000 steder.

CNE skal være basert på inntrenging i datasystemer ved bruk av såkalt malware, skadelig programvare, som kan fjernstyres og slås av og på etter behov.

— Et eksempel på denne typen hacking ble oppdaget i september 2013 hos det belgiske teleselskapet Belgacom. Over flere år har den britiske etterretningstjenesten GCHQ installert programvare for informasjonshenting i Belgacoms nettverk for å avlytte og overvåke kundenes telefon- og datatrafikk. Belgacoms nettverk ble infiltrert ved å lure de ansatte til å besøke en falsk Linkedin-side, skriver NRC Handelsblad.

Saken etterforskes

Det vekket stor oppsikt i Belgia da datainnbruddet hos Belgacom ble kjent, og statsminister Elio Di Rupo opplyste at inntrengerne hadde brutt seg inn fra et annet land. Teleoperatøren har flere EU-organer som kunder, og selskapet håndterer også en stor del av taletrafikken i Afrika og Midtøsten.

Den belgiske påtalemyndigheten har åpnet sak. (NTB)