Hjelpemiddelet er en ny generasjon superteleskoper.

De tre nye teleskopene som nå klargjøres for bruk, er hver for seg kraftigere enn noen tidligere slik innretning. De er ikke «kjempekikkerter» som formidler synsinntrykk til øynene, men fanger opp stråling i et bredt spekter fra verdensrommet og analyserer denne.

Store paraboler

I oktober i år ble 36 store parabolantenner satt i drift i Murchison, 700 kilometer fra byen Perth på vestkysten av Australia. Hver av antennene i anlegget som kalles ASKAP, har en diameter på tolv meter.

Det andre superteleskopet kalles James Webb Space Telescope (JWST) og skal etter planen være driftsklart i 2018. En hovedoppgave for JWST blir å skaffe materiale til studier av de første galaksene — stjernesystemene - som ble dannet etter at universet oppsto.

Mørk materie

I 2019 tar forskere så i bruk det største teleskopet som noen gang er bygd, European Extremely Large Telescope eller E-ELT. Dette superteleskopet blir plassert på fjelltoppen Cerro Aamazones i ørkenen Atacama nord i Chile.

Folk flest syns nok at letingen etter liv er den mest spennende delen av utforskningen av verdensrommet. Men mange vitenskapsfolk er mer opptatt av andre ubesvarte spørsmål, for eksempel om det gåtefulle fenomenet som kalles «mørk materie».