Det tok finansministrene i eurosonen tolv timer å bli enige, og kypriotene skal i løpet av stormfulle møter ha truet med å forlate hele eurosamarbeidet i kampen om den nye redningspakken.

Men få timer før fristen løp ut, var en avtale i havn i Brussel natt til mandag.

— Det var spesielt vanskelig å komme dit, sa eurogruppens leder Jeroen Dijsselbloem.

— Vi har fått slutt på usikkerheten som har preget Kypros og eurosonen de siste dagene, fremholdt den nederlandske finansministeren.

Bedre avtale

Dijsselbloem mener avtalen som nå foreligger, «er mye bedre» enn den forrige, som ble nedstemt av den kypriotiske nasjonalforsamlingen i forrige uke. Denne avtalen trenger dessuten ikke noen godkjenning i nasjonalforsamlingen, så eurolederne håper nå ting kan bevege seg raskt.

Avtalen innebærer at Kypros' nest største bank Laiki må stenge dørene, og at tusenvis av bankansatte vil miste jobben, melder nyhetsbyrået Reuters.

Kunder med innskudd på under 100.000 euro i banken vil få pengene overført til Bank of Cyprus. Innskudd på over 100.000 euro, som ikke er beskyttet av EUs bankgarantifond, vil bli frosset og benyttet til å nedbetale bankens gjeld. Dette vil ramme mange utlendinger, blant annet mange russere.

Det blir ikke innført noen skatt på bankinnskudd slik det forrige utkastet til avtale la opp til.

Ampert

President Nikos Anastasiades holdt møter med EU-kommisjonen, Det internasjonale pengefondet, Den europeiske sentralbanken og EU-presidenten samtidig som han drev tautrekking med de 17 finansministrene i eurosonen i Brussel søndag kveld og natt til mandag.

EU og IMF har stilt strenge krav til den kypriotiske regjeringen for å redde landets økonomi og banker, og stemningen på møtene blir beskrevet som amper.

— Jeg er glad for at vi får et program og det er til beste for det kypriotiske folk og for EU som helhet, sa Anastasiades natt til mandag.

Partene visste at de innen mandag måtte komme fram til enighet om tiltak som sikrer 5,8 milliarder euro (44 milliarder kroner) i den kypriotiske statskassa. Dette var betingelsene for at EU-siden ville bidra med en krisepakke på 10 milliarder euro (75 milliarder kroner) for å redde kypriotiske banker.

Sjokkert

Vanlige kyprioter ble sjokkert over det opprinnelige forslaget om engangsskatt på alle bankinnskudd. Lørdag marsjerte tusenvis av bankansatte til nasjonalforsamlingen for å vise sin avsky.

Det nye forslaget innebærer at småsparerne ikke mister noe av det de har på konto, mens de med store innskudd må vinke farvel til disse.

Bankene på Kypros har vært stengt i ti dager på grunn av frykt for at folk skulle tømme kontoene sine. Spørsmålet nå er om bankene kan åpne igjen tirsdag.

Kypros har lenge vært et såkalt skatteparadis, og mange utlendinger har plassert store beløp i landets banker. Av de 70 milliarder euroene (nær 530 milliarder kroner) som nå står i kypriotiske banker, antas det at en tredel stammer fra Russland.

KRISEPAKKEN: President Nicos Anastasiades etter krisemøte med EU i natt.
REUTERS