Amerikanske lærere anklaget for juks med testing av elevers ferdigheter

35 amerikanske skoleinspektører og lærere ble før påskehelgen stilt for retten anklaget for å ha jukset med skoletester.

Publisert Publisert

ANKLAGET: Beverly L. Hall , tidligere skoleinspektør i Atlanta, Georgia, ble i 2009 kåret til Årets skoleinspektør på grunn av fremragende skoleresultater for fattige elever. Nå er hun anklaget i USAs største skolepoitiske skandale for å ha jukset med nasjonale skoletester. Foto: SCABOUX

  • Liv Berit Tessem
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

En av de største skolepolitiske skandalene i USA de siste årene nådde fredag en viktig målstrek: 35 lærere og skoleinspektører i delstaten Georgia ble fredag siktet for organisert svindel, falske forklaringer og påvirkning av vitner i Fulton County Grand Jury i hovedstaden Atlanta.

New York Times skriver at hovedtiltalte, tidligere skoleinspektør Beverly L. Hall i Atlanta, kanrisikere inntil 45 år i fengsel.

Vanskelige kår

Avsløringene av utbredt juks og triksing med elevers skoletester for å oppnå høyere score i nasjonale målinger har rystet den offentlige skolen i USA.

Saken begynte å rulle i 2010, da flere stilte spørsmål ved uventede, store forbedringer fra elever ved skoler i belastede strøk i Atlanta i nasjonale skoletester.

De fleste gledet seg over at elever fra svært vanskelige kår klarte å løfte seg ved god undervisning. Skoleinspektør Beverly L. Hall og hennes folk ble betraktet som skolehelter ettersom mange av deres 52.000 elever kom fra svarte, fattige distrikter. Ved flere skoler oppnådde disse elevene bedre resultater enn elevene fra velstående strøk av byen.

Hall ble i 2009 kåret til Årets skoleinspektør av American Associaton of School Administrators og ble ønsket velkommen i Det hvite hus av undervisningsminister Arne Duncan.

De utvalgte

Samtidig gikk det rykter om at det ble trikset med testene. Men ingen ville stå frem og bekrefte disse beskyldningene, inntil en lærer for tredje trinn ved Venetian Hills Elementary School i Atlanta, Jackie Parks, gikk med på å samarbeide med påtalemyndighetene i staten Georgia for å avsløre det storstilte bedrageriet.

Parks var en del av en gruppe på syv lærere som gikk under oppnavnet «De utvalgte». I løpet av statens testuke for elever satt denne gruppen lærere innelåst i et vindusløst rom og rettet prøvene til elevene for å heve resultatene. For å skaffe påtalemyndighetene bevis i saken, var Parks «under-cover -agent», og gjorde opptak. Slik sikret hun bevis slik at påtalemyndighetene kunne sikte, og etterhvert ta ut tiltale mot skolelederne og lærerne.

Egen vinning

Fredag bestemte Fulton County Grand Jury at de 35 personer skal tiltales for det omfattende testjukset, og forkynte samtidig at resultatene ved en del skoler var for gode til å være sanne.

I alt ble 35 inspektører og lærere anklaget for organisert svindel, påvirkning av vitner og konspirasjon mot staten. Flere av de tiltalte, inkludert Hall, har selv thent penger i form av bonuser på grunn av elevenes store fremgang på skolen.

Omstridt

Testing av kunnskaper og ferdigheter i har i et par generasjoner vært alminnelig i amerikanske skoler, både offentlige og private. Men omfanget har grepet om seg i løpet av det siste tiåret samtidig som skepsis og motstand er blitt slått ned på som bakstreversk.

Også i Norge er det stor debatt om bruk av Nasjonale prøve,r og det blir jevnlig hevdet at skoler bevisst holder svake elever vekk på dagene testene foregår.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Tar demonstrasjonene til Bergen

  2. Venner om den drapssiktede 20-åringen: Skal ha endret seg den siste tiden

  3. Lege mener korona-glasset på Stortinget ikke hindrer smitte

  4. Politiet: – Det haglet inn med meldinger

  5. Vy dropper nattog på Bergensbanen i sommer

  6. – Norge har nettopp åpnet en ny næring. Anslått verdi: 1000 milliarder.