De 15 medlemmene i Sikkerhetsrådet godkjente mandag kveld resolusjonsforslaget som ble lagt fram av Australia og behandlet i New York mandag kveld.

I teksten står det imidlertid ikke at flyet ble «skutt ned». For å få Russland med på resolusjonen måtte nemlig ordlyden endres. Dermed ble «nedskyting» (shooting down) erstattet med «nedbringing» (downing).

I alt 28 av de 298 menneskene som mistet livet, var australske statsborgere.

I resolusjonen krever FNs sikkerhetsråd at væpnede grupper i Øst-Ukraina legger til rette for «trygg, sikker, fullstendig og ubegrenset tilgang» til stedet hvor flyet krasjet, samt en uavhengig internasjonal etterforskning.

— Vi må ha svar. Vi må ha rettferdighet. Vi skylder ofrene og deres familier å avklare hva som skjedde, samt hvem som er ansvarlig, sa Australias utenriksminister Julie Bishop i Sikkerhetsrådet mandag.

Samtidig ble rådet enstemmig enig om å kreve at de ansvarlige for nedskytingen, stilles til ansvar.

USA og dets allierte anklager prorussiske opprørere for å stå bak, noe de selv og Russland har avvist. Sikkerhetsrådet samlet seg først sist fredag, dagen etter hendelsen, til krisemøte om Ukraina.

Rådet kom med en uttalelse der medlemmene ba om en full internasjonal gransking, men Sikkerhetsrådet har inntil nå ikke klart å bli enige om noen resolusjon. (©NTB)