Tallene var dårlig nytt for president Barack Obama og amerikansk økonomi.

Antall sysselsatte økte med 69.000 personer utenom jordbrukssektoren i løpet av mai, mens økonomer i gjennomsnitt hadde ventet seg 150.000 nye sysselsatte.

Samtidig steg arbeidsledigheten til 8,2 prosent. Dermed er ledigheten tilbake på nivået fra mars, etter en liten nedgang til 8,1 prosent i april. Analytikere hadde ventet at den ville holde seg stabil.

Gror ikke nok

— Økonomien gror igjen, men veksten går ikke så raskt som vi hadde håpet på, sa Obama i en kommentar da han besøkte bedriften Honeywell i Minnesota.

Tallene som ble lagt fram fredag, anses å være en test på hvilken vei det går med amerikansk økonomi. De svake tallene førte til børsfall i Europa, mens børsen i USA startet dårlig.

Tallene vil også ha betydning for valgkampen foran presidentvalget, der Barack Obama er ivrig etter å vise at amerikansk økonomi er på rett vei. Hans republikanske motkandidat Mitt Romney har flere ganger angrepet regjeringen for dens økonomiske politikk, og han mener arbeidsledigheten fortsatt er altfor høy.

- Feilslått

Romney uttalte fredag at tallene er et bevis på at Obamas økonomiske politikk er feilslått.

— Dette er ødeleggende tall for amerikanske borgere og amerikanske familier. Det er nå klart for alle at president Obamas politikk ikke har klart å nå egne mål, og at Obamas økonomiske politikk knuser Amerikas middelklasse, sa Romney.

Analytikere hadde på forhånd anslått at det ble skapt 150.000 nye arbeidsplasser i mai, betydelig mer enn de 115.000 som ble skapt i april. Men utviklingen var langt dårligere enn forventet. (©NTB)