Frankrikes helt ferske president Francois Hollande hadde fredag sitt første møte med sin amerikanske kollega.

Etter samtalen med Barack Obama, sa begge at økonomisk vekst må bli en hovedsak når verdens åtte rikeste land møtes på den amerikanske presidentens landsted Camp David utenfor Washington denne helgen, skriver Aftenposten.no.

— President Hollande og jeg var enige om at dette er ekstraordinært viktig, ikke bare for menneskene i Europa, men for hele verdensøkonomien, sa Obama etter samtalen i hans ovale kontor.

Den såkalte G8-gruppen møtes fredag kveld og lørdag. Søndag reiser de videre til toppmøte i Nato, som denne gangen holdes i Chicago.

Det store spørsmålet

— Vi ser frem til en fruktbar diskusjon med de andre G8-lederne i kveld og i morgen, om hvordan vi kan få til en ansvarlig tilnærming til budsjettpolitikken, i kombinasjon med en sterk politikk for vekst, sa Obama.

Det er denne kombinasjonen Europas ledere har slitt med de siste årene.

Reglene for eurosamarbeidet har klare begrensninger på budsjettunderskudd og statsgjeld.

Men i de søreuropeiske landene som Hellas, Portugal og Spania mener mange at kuttene i offentlige utgifter virker mot sin hensikt.

Når folk får mindre penger, blir det lavere økonomisk aktivitet.

Videre til Chicago

Noe av det første Hollande fortalte Obama, skal ha vært at han holder fast på valgløftet om at de 3500 franske soldatene i Afghanistan skal hjem i løpet av året. Egentlig var planen å trekke dem ut om to år.

På forhånd har det vært ventet et kraftig press mot Hollande under toppmøtet. Å trekke tilbake de 3500 soldatene vil gi et dårlig inntrykk av NATO-samarbeidet.

Den tidligere toppdiplomaten James Dobbins sier til det franske nyhetsbyrået AFP at toppmøtet vil presse på for at Hollande skal tenke seg om en gang til.

— Det er ikke slik at NATO-oppdraget raser sammen om franskmennene reiser. Men det vil uten tvil være et uheldig forbilde og øke presset på resten av de allierte, sier han.

— Frankrike kommer ikke til å være det første landet som reiser før tiden. Men jeg tror de andre vil se det som uheldig, og be Hollande om å tenke seg om igjen, sier han