Netanyahu utsetter fjerningen av utposter

Israelske bosettere jubler etter at statsminister Benjamin Netanyahu har utsatt fjerningen av flere ulovlige utposter på Vestbredden.

UTSETTER: Statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: SCANPIX

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Israelsk høyesterett har tidligere slått fast at flere av utpostene er ulovlige og må fjernes, blant dem Givat Assaf som ligger på privateid palestinsk jord.

De fleste israelske bosetningene har begynt som såkalte utposter, bestående av mobile brakker omgitt av høye piggtrådgjerder, ofte etablert på bakketopper.

Ifølge Genèvekonvensjonene er de israelske utpostene og bosetningene på Vestbredden ulovlige, ettersom omverdenen ikke anerkjenner den israelske okkupasjonen og krever tilbaketrekning.

Forhandlet

Statsminister Benjamin Netanyahu innledet tidligere i år forhandlinger med bosetterne og besluttet at utposter som er etablert på jord den israelske stat hevder å ha eiendomsretten til, vil bli legalisert.

Utposter som er opprettet på privateid, palestinsk jord, ansees derimot for å være ulovlige og skal ifølge den israelske regjeringen fjernes.

Bosetterne har protestert kraftig mot det siste, og onsdag vant de fram med sitt krav om at den varslede ødeleggelsen av utposten Givat Assaf skal utsettes i et halvt år, skriver den israelske avisen Haaretz.

Lignende beslutninger blir trolig fattet når det gjelder andre utposter, blant dem Migron som ifølge en tidligere beslutning skal tømmes innen utgangen av mars 2012.

«Kreativ løsning»

Netanyahu understreket i samtaler med flere regjeringsmedlemmer onsdag behovet for å finne «en kreativ løsning» på problemet med utpostene.

De israelske utpostene og bosetningene på Vestbredden regnes nå som det største hinderet for en fredsløsning mellom Israel og palestinerne.

Palestinske myndigheter nekter å returnere til forhandlingsbordet før Netanyahu stanser all byggevirksomhet i bosetningene, noe han har nektet å gjøre til — til tross for betydelig press fra omverdenen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Skjerp dere, er beskjeden fra kommunen. Slik blir tiltakene.

Det siste døgnet er 57 personer blitt smittet av korona i Bergen. – Jeg er bekymret for den videre utviklingen, sier…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Mannen har vært voldelig og plaget eksen gang på gang. Nå går alarmen hvis han kommer innenfor denne sonen.

  2. – Laila Bertheussen viste frem baksiden av dagens veske. Har hun gitt oss fasiten?

  3. – Elevene forstår at det som har skjedd er alvorlig. De viser at de skjønner det.

  4. 298 nye koronasmittede registrert siste døgn

  5. Utested fikk nok av gjestene og stengte dørene: – Dette går ikke

  6. – Det er et forferdelig høyt tall. Og jeg synes det er trist, for folk begynner å gå lei nå.