Minst 34 drept og mange skadde etter eksplosjoner i Brussel

Et terrorangrep med tre eksplosjoner rammet Brussel tirsdag.

Publisert Publisert
  • NTB
  • Gerd Margrete Tjeldflåt
  • Anne Hovden
  • Øyvind Lefdal Eidsvik
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Belgiske myndigheter og det belgiske transportselskapet STIB melder nå om minst 34 drepte og rundt 200 skadde etter tre ekplosjoner i Brussel.

De første to eksplosjonene var på flyplassen Zaventem rundt klokken 8 tirsdag morgen. Belgiske myndigheter mener en selvmordsbomber sto bak den ene eksplosjonen. 14 skal være drepte her og rundt 90 skal være skadde.

Nye eksplosjoner

Rundt en halv time senere kom en ny eksplosjon ved t-banestasjonen Maalbeek. Det er ble også meldt om eksplosjoner på andre t-banestasjoner, men det skal ikke være riktig. Eksplosjonen i metroen oppsto like etter at toget hadde startet fra metrostasjonen Maalbeek. Toget hadde tre vogner, og eksplosjonen skjedde i den andre vognen, opplyser transportselskapet STIB.

Få aller siste nytt her:

Les også

Siste nytt fra bombeangrepet i Brussel

Transportselskapet STIB har opplyst at 20 personer ble drept i metroangrepet, og at vel 100 er skadde. 17 skal være kritisk skadd.

Stasjonen Maalbeek ligger like ved EU-bygningene i hovedstaden. Bilder på Twitter viser røyk som stiger opp fra metrostasjonen. Det er foreløpig ikke kommet meldinger om skadde eller drepte, men mennesker blir evakuert fra t-banevognene.

Hele metronettet i Brussel er stengt.

  • Er du på stedet? Kontakt oss på 2211@bt.no eller +4755214546.

Ber nordmenn holde seg i ro

Belgias innenriksminister Jan Jambon opplyser at landet hever trusselnivået til høyeste nivå. Alle togstasjoner var lenge stengt, men åpner igjen torsdag ettermiddag. Tunneler var også stengt. Over 500 fly er innstilt eller omdirigert. Innbyggere ble bedt om å holde seg inne. Ifølge den franske avisen Liberation er også alle veier mellom Frankrike og Belgia stengt.

Ifølge det belgiske nyhetsbyrådet Belga ble det avfyrt skudd og ropt på arabisk før de to eksplosjonene rammet flyplassen i Brussel.

Utenriksdepartementet oppfordrer nordmenn i Brussel til å holde seg i ro der de er, og unngå undergrunnsbanen og andre steder med mange mennesker.

– Følg med på nyhetene og informasjon fra lokale myndigheter, sier pressevakt Astrid Sehl.

Utenriksdepartementet har satt krisestab i Oslo og ved ambassaden i Brussel, for å kartlegge om norske borgere er rammet av eksplosjonene. Klokken 12 sa utenriksminister Børge Brende (H) at det foreløpig ikke var kommet meldinger som tydet på at nordmenn var såret eller drept.

En svensk mann skal være blant de sårede.

Store ødeleggelser på flyplassen

Bilder fra flyplassen Zaventem viser svart røyk, knuste vinder og takplater som dekker gulvet etter eksplosjonene tirsdag morgen.

Ifølge avisen De Standaard skjedde en av eksplosjonene ved innsjekkingsskranken til American Airlines.

Svart røyk siger ut av knuste vinduer og opp fra taket ved hovedinngangen til Brussel lufthavns terminalbygg. Flyplassen er evakuert, og direktebilder viser kaos og mennesker som løper fra flyplassen.

Bilder delt på Twitter fra flyplassen viser store takplater som har falt ned på gulvet, støv og ødelagte vegger og gulv.

Det er også bilder av flere skadde. De dramatiske bildene viser flere mennesker dekket av blod og med skader av varierende grad.

— Hele huset ristet, det er røyk over alt og det lå mennesker på bakken inne i terminalen. De så ikke skadde ut, men hadde trolig lagt seg ned. Det raste ned fliser fra taket, sierSvenska DagbladetsBrussel-korrespondent Teresa Kuchler, som var på stedet.

Flyplassen er Belgias hovedflyplass, og er et sentralt knutepunkt for den omfattende trafikken i EU-maskineriet. Årlig passerer ioverkant av 20 millioner passasjerer, noe som tilsvarer hovedflyplassene i Oslo og København.

Fryktet nye terrorangrep

Eksplosjonene skjer bare dager etter at Salah Abdeslam ble pågrepet av belgisk politi. Abdeslamer den antatt eneste overlevende gjerningsmannen etter terrorangrepene i Paris i november, der over 100 personer døde.

Senest i går gikk den belgiske innenriksministeren Jan Jambon ut og sa at han fryktet nye angrep. Det ble funnet store mengder våpen på et skjulested Abdeslam har hatt i Belgia.

Les også:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Belgia frykter nye angrep etter Abdeslam-pågripelse