Nato-sjefen om Putins tale: – Farlig retorikk

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kaller Putins tale om militær mobilisering «farlig og hensynsløs atomretorikk».

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at Putins tale viser at krigen ikke går slik den russiske presidenten planla.
  • NTB
Publisert Publisert

– Dette er farlig og hensynsløs atomretorikk. Det er ikke nytt ettersom han har gjort det mange ganger før. Han vet godt at en atomkrig aldri skal utkjempes og ikke kan vinnes, og det vil få uante konsekvenser for Russland, sa Stoltenberg i et intervju med nyhetsbyrået Reuters onsdag.

Han la imidlertid til at Nato så langt ikke har sett tegn til noen endring av Russlands atomvåpenstillinger.

Uttalelsene kommer etter at Russlands president Vladimir Putin onsdag morgen varslet at han vil mobilisere ytterligere 300.000 russiske soldater i krigen i Ukraina.

Intervjuet med Stoltenberg fant sted på sidelinjen av FNs hovedforsamling i New York.

– Putin undervurderte Nato

– Talen til Putin viser at krigen ikke går slik som Putin hadde planlagt, og at han har gjort enorme feilberegninger. Han undervurderte fellesskapet og styrken i Nato, Natos allierte og andre partene, sier Stoltenberg.

Han påpeker at Ukraina har tatt tilbake territorium de siste ukene og understreker at Natos budskap er å fortsette å gi våpen til Ukraina og fordømme Putins handlinger i krigen.

– Hvis president Putin slutter å krige, vil vi få fred. Hvis president Zelenskyj slutter å krige, vil Ukraina slutte å eksistere som en uavhengig stat, sier Stoltenberg.

Øke våpenproduksjonen

I tillegg sier Nato-sjefen at han er i samtaler med våpenindustrien i ulike land for å be om økt våpenproduksjon.

– I starten av krigen støttet vi Ukraina med våpen fra våre egne lagre. Vi ber våpenindustrien i ulike land nå om oppskalere produksjonen fordi vi må fylle opp våre egne lagre, men også for å kunne fortsette å støtte Ukraina med våpen, sier han.

Publisert