Schiaparelli krasjlandet på Mars

Landingssonden Schiaparelli krasjlandet på Mars og kan ha eksplodert i sammenstøtet med den røde planeten, opplyser Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

PÅ VEI MOT MARS: Denne illustrasjonen laget av ESA viser Mars-sonden Trace Gas Orbiter (TGO) og landingsfartøyet Schiaparelli like etter at de to er koblet fra hverandre. Foto:
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Rett før Schiaparelli skulle lande tidligere denne uken, stanset signalene, og siden har det vært stille fra sonden. NASA-sonden Mars Reconnaissance Orbiter har nå tatt bilder som viser en svart flekk i området der ESAs sonde skulle lande.

Landingssonden er et prøveprosjekt for å forberede en ekspedisjon i 2020, der det skal sendes en rullende robot til den røde planeten.

Schiaparelli ble skilt ut fra moderfartøyet Trace Gas Orbiter (TGO), som har lagt seg inn i bane rundt Mars. Denne viktigste og største delen av prosjektet gikk som det skulle.

Les også

Venter på signal fra Mars-sonde

Fredag opplyser ESA at Schiaparellis problemer trolig oppsto i løpet av de siste 50 sekundene av nedstigningen gjennom planetens barske atmosfære. Bildene fra NASA-sonden kan tyde på at sondens drivstoff eksploderte i sammenstøtet.

Ingen konklusjon

– Alt gikk som planlagt frem til landingssonden sluttet å sende signaler omtrent 50 sekunder før landing, sa Andrea Accomazzo, leder for planetutforskning i den europeiske romorganisasjonen ESA, under en pressekonferanse torsdag. Da hadde ESA ennå ikke konkludert med hva som skjedde.

Under torsdagens pressekonferanse i den tyske byen Darmstadt kunne ikke ESA peke ut noen spesifikke teorier om hva som eventuelt gikk galt på vei ned mot Mars. Da holdt ESA muligheten åpen for at det kunne ha oppstått problemer i forbindelse med frakobling av fallskjermen.

Sonden skulle etter planen lande mykt på Mars' overflate etter å ha bremset ned fra svimlende 21.000 kilometer i timen i løpet av seks minutter.

– Mars er vanskelig

Schiaparelli overførte 600 megabyte med data fra den tynne atmosfæren rundt Mars før signalene forsvant. De understreker at det aldri var planlagt at sonden skulle være interaktiv etter at den hadde landet, selv om den skulle sende data.

– Utforskning av Mars er vanskelig og utfordrende, det er derfor vi gjør det, sa David Parker, direktør for menneskelig romfart og robotoppdagelsesreiser i ESA, torsdag.

Moderfartøyet TGO skal fra sin bane rundt Mars analysere gassene som finnes i atmosfæren. Blant annet er det knyttet mye spenning til om TGO fanger opp metan. Målet med prosjektet er å lete etter tegn til liv.

For 13 år siden sendte ESA sitt første fartøy til Mars, men det havarerte under landing.

Publisert: