Dette risikerer du ved å bo uspesifisert

Ville du bodd med en fremmed på hotellrommet? Det kan skje på en uspesifisert reise.

KOMME HVOR SOM HELST: Du kan i utgangspunktet ende opp hvor som helst på f.eks. Rhodos (bildet) eller Kreta når du bestiller uspesifisert. Hotellene trenger ikke være oppgitt i reiseselskapenes program.
 • Camilla Flaatten
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

To av tre vet ikke hva de må finne seg i på en uspesifisert pakkereise, viser en ny undersøkelse fra Forbrukerrådet.

Du kan ende opp med å bo på rom sammen med en fremmed.

— Du bør være forberedt på en svært enkel standard. Strengt tatt, er det eneste du kan forlange en seng med rent sengetøy, adgang til dusj og toalett. Du skal også slippe å bo sammen med noen av motsatt kjønn mot din vilje. Men du kan altså bli spurt om det er greit, sier direktør for forbrukerservice, Ingeborg Flønes, i Forbrukerrådet.

Hvis hotellet ligner en versjon av det berømte «Fawlty Towers» hjelper det ikke – siden reisen var uspesifisert.

— Du har kjøpt en overraskelse, så det er ikke like enkelt å klage på en uspesifisert reise, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Fant kjærligheten på rommet

Larsen-Vonstett har jobbet mange år i reisebransjen, og minnes en historie fra en kollega som jobbet på charterhotell på 90-tallet. En kvinne og mann som ikke kjente hverandre hadde fått det samme rommet, slik som kan oppstå når en reiser uspesifisert.

— De ble bedt om å holde ut den første natten, så skulle de løse overnattingsproblemet dagen etterpå. Det gikk de med på.

ANBEFALES IKKE BARNEFAMILIER: - Vi anbefaler ikke å reise uspesifisert hvis du har krav til hvor du skal bo og hotellrommet, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Men dagen etter ble det ikke noe problem. Snarere tvert imot.— Da de kom ned i resepsjonen synes de det var greit å dele rom likevel, da de hadde blitt kjærester i løpet av natten, ler Larsen-Vonstett.

Færre reiser uspesifisert

På slutten av 1980-tallet og på 1990-tallet var hoppe-på-turer av typen uspesifisert en stor trend. Da fikk du reisen svært billig, og historier om folk som endte på femstjerners hotell kom hyppig opp.

Høsten, og særlig ukene etter skolestart, er tradisjonelt høysesong for slike type turer. Et kjapt søk på nettstedet restplass.no viser at det rimeligste er fra rundt 1100 kroner for en uke uspesifisert reise til Rhodos eller Kreta i slutten av august.

Reiseselskapene har de siste årene opplevd en gradvis nedgang i salg av uspesifiserte reiser.

— I sommer var kun to prosent av våre reiser uspesifiserte, sier Larsen-Vonstett.

Men nordmenn med fyldigere lommebok er blitt mer kravstore på reisen, og velger i stor grad bort det ukjente når de bestiller.

— Det har skjedd mye med reisevanene våre. Og de siste seks til syv årene ser vi at nordmenn betaler mye for å ha det like bra eller bedre enn hjemme. Å reise er et trofe. Opplevelser og luksus med for eksempel butler eller basseng du kan svømme direkte ut til er ting mange vil fortelle om når de kommer hjem, sier Vonstett-Larsen.

Hun forteller at du kan risikere å komme til et hotell som ikke står i reiseprogrammet. Flere reiseselskap kjøper opp ledig kapasitet på andre hoteller i området.

— Så hvis du bestiller en reise til eksempelvis Rhodos, så du ende i et helt annet område enn vi har i programmet, sier hun.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Les vilkårene nøye

Å klage i ettertid fører nesten aldri frem i Pakkereisenemnda, som er klageorganet i Norge. Man er nemlig pliktet til å klage mens man er på ferie utenlands, hvis ikke mister man reklamasjonsretten.

Forbrukerrådet vil ikke fraråde å reise uspesifisert, men Ingeborg Flønes sier en må sette seg nøye inn i reisevilkårene ved bestilling og være forberedt på at standarden kan være av det kummerlige slaget.

Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving er enig.

— Vi anbefaler ikke å reise uspesifisert hvis du har krav til hvor du skal bo og hotellrommet. Heller ikke for barnefamilier eller hvis du har spesielle behov, fordi det ikke tas hensyn til når du reiser uspesifisert, sier hun.

Les mer om reisendes forbrukerrettigheter:

Les også

Ble fem døgn forsinket fra Bali – har ingen rettigheter

Les også

Flyreisen ble kansellert – kunden måtte ut med 700 kroner i gebyr

Les også

16-åring frastjålet reisekassen på flyplassen på Kreta

Les også

Sydenturen endte på sykehuset for Nicoline (10 mnd)

Les også

Her er forsikringsfellene du bør kjenne til

Les også

Her er de beste og verste reiseforsikringene

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Publisert
 1. Forbrukerrettigheter
 2. Reiseforsikring
 3. Charter
 4. Europa
 5. Reise med barn
BT anbefaler

– Det er en trykkende og uvirkelig stemning, nesten litt uhyggelig

Politiet har funnet båt, årer og klesplagg. Tre personer er fortsatt savnet etter robåt-ulykken i Kvam.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Her vanner brannvesenet Stemmemyren: – Ikke så veldig profesjonelt

 2. Har forfalt i årevis: – Skal gjøre det til en av byens perler

 3. – Det kunne vært hvem som helst

 4. Svenskene overtok Mohn-eventyret. Nå har de hentet ut milliarder.

 5. Flom- og jord­skred­fare fra torsdag: – Store hendelser kan forekomme

 6. Søker etter antatt omkomne: – Høy vannstand påvirker arbeidet