Drittlei hundemøkk i skiløypene

— En skitur er ofte som en tur i kloakk, sier skigåer.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Jeg irriterer meg over alle hundene i skiløypene. Og det verste er hundemøkka som man finner midt i løypa, sier Svein Erik Wiig i Skiinfo.no.

— Ofte fortoner en skitur seg som en tur i kloakk, sier han.

Anders Gjengedal, turveileder i DNT Oslo og Omegn, er enig i at hundebæsj ikke hører hjemme i skisporet.

— Hundemøkk i løypa ikke hyggelig. Og tenk når ett barn snubler seg innover i sporet, sier Gjengedal og legger til at hundemøkk bør alltid fjernes fra løypa.

Og problemet med hundebæsj i skiløypene er langt fra ukjent for Skiforeningen.

— Det hender at vi får klager på hunder, og da særlig på hundebæsj, sier Mette Øinæs Habberstad, kommunikasjonssjef i Skiforeningen.

Hundeeiere må vise forståelse

Wiig i Skiinfo mener at hunder sjelden ødelegger løypene — verre synes han det er at de ofte kan skape problemer og ubehageligheter for folk.

— Og da tenker jeg spesielt for folk som ikke har godt forhold til hunder selv, noe de fleste hundeeiere ikke evner å ha forståelse for, sier Wiig.

Gjengedal i DNT snørekjører nesten hver kveld med Vorsteheren sin, og han er enig i at det ofte er mye løse hunder i løypa.

Ofte fortoner en skitur seg som en tur i kloakk.
Svein Erik Wiig, Skiinfo.no

— Det er riktig nok ikke generell båndtvang før første april, men hundeeiere skal alltid ha kontroll på hunden - noe som er nesten umulig ved mye folk og andre hunder, sier han.

— Derfor blir det i realiteten båndtvang for de fleste av oss, sier Gjengedal.

Når hunden er i bånd må hundeeier passe spesielt på i oppoverbakkene, slik at hunden holder til høyre. Hvis ikke kan skiløperen på vei nedover komme inn i linen. I en del lysløyper er det ikke lov å ha hund etter uhell med dette.

Skiforeningen er også opptatt av at hundeeiere er sikre på at de har kontroll med hunden sin, dersom de skal ta den med ut på ski.

— Særlig viktig blir dette dersom du tar med hunden ut på en folksom helg, sier Øinæs Habberstad.

- Båndtvang er ikke løsningen

Hun mener likevel at båndtvang året rundt ikke er en god løsning.

— Å ha hunden i bånd er ikke en universalløsning. Det aller viktigste er at eier har god kontroll på hunden, sier hun.

— Det kan skape farlige situasjoner med hunder i bånd som plutselig bestemmer seg for å løpe over til andre siden av sporet også - for da blir båndet en skikkelig snubleline.

Ifølge henne er den aller beste løsningen eiere som er vant med å ferdes på ski i marka og hunder som er vant med å være på tur og som følger sin eier tett.

— Tren med hunden

Skiforeningen oppfordrer derfor hundeeiere til å trene på å gå på skitur med hunden på tidspunkter det er mindre folk i løypene, slik at hunden blir vant med å være på tur

Det passer både eier og hund godt, ifølge Gjengedal.

At hunder derimot ødelegger sporet synes jeg blir litt unødvendig kritisk.
Anders Gjengedal, DNT Oslo og Omegn

— De av oss som trener med eller uten hund har det nok finest når det er mindre folk ute i løypene. Det kan man lett få ved å unngå å gå midt på dagen. Jeg liker selv best å starte den siste timen før det blir mørkt. Da er lyset flottest i skogen og de fleste er ferdig med turen, sier turveilederen i DNT.

Gjengedal mener alle må være tolerante med andre som ikke går på ski i samme tempo eller bruker marka på akkurat samme måte som oss selv.

Han legger til:

— At hunder derimot ødelegger sporet synes jeg blir litt unødvendig kritisk. Hundene vil oftest prøve å ikke ligge rett i sporet ettersom det er ubehagelig, men heller få flatt underlag. Det gir uansett mindre spor enn når noen skøyter over klassisk sporet, sier Gjengedal.

- Hold hundene i bånd

Anne Myklebust, presseansvarlig i Norsk Kennel Klub (NKK), oppfordrer alle hundeeiere til å vise hensyn ovenfor sine omgivelser – også i skisporet.

— Vårt inntrykk er at de fleste hundeeiere gjør dette, men at det dessverre her også finnes unntak. Vi håper det at de fleste hundeiere viser hensyn vil sørge for at hunder fortsatt ønskes velkommen også i skiløypa.

— Vi råder også hundeeiere til helst å holde hundene i bånd når de er med på skitur, slik at farlige situasjoner ikke skal oppstå, sier Myklebust.

Få de siste reisenyhetene på Facebook:

Aftenposten REISE, BT REISE,REISE-Adressa

Publisert: