Statssekretær Sindre Beyer, som er med på Stoltenbergs Asia-reise, bekrefter overfor NTB at de to statsministrene har møttes, men vil ikke si noe om hvor lenge møtet varte eller hva de to snakket om.

Helt siden den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010, har Kina nektet enhver politisk kontakt på høyt nivå med Norge. Flere planlagte møter er blitt avlyst fra Kinas side uten begrunnelse.

— Ikke snarlig endring

Kina-kjenner og forsker Harald Bøckman mener møtet er viktig både for Norge og Kina.

— Det er viktig for begge parter - for Norge for å få et tilnærmet normalt forhold til denne supermakten. Det er også viktig for Kina, fordi de har et omdømme å ta vare på. Hvis de behandler Norge på denne måten, kan ingen være trygge, sier Bøckman, som er tilknyttet Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo.

Han peker på at statsministermøtet er et signal om at det også vil være greit å møtes på lavere politisk nivå, men tror likevel ikke forbindelsene nå raskt kommer til å tine helt opp.

— Jeg tror ikke dette er noe oppspill til noen snarlig endring. Det er en positiv, men symbolsk hendelse, fordi den nye partiledelsen først må komme seg trygt inn i stolene sine og konsolidere makten sin, sier han til NTB.

Kinas kommunistparti bytter i disse dager ut den politiske ledelsen på sin kongress i Beijing.

- Mye som før

Etter fredspristildelingen har norske bedrifter i Kina fått problemer med å skaffe visum til sine ansatte, og de møter også andre utfordringer i landet.

Men selv om næringslivet har en del trøbbel, er det også mye som går som før i forholdet mellom Norge og Kina. Lakseeksporten har tatt seg opp igjen, og det foregår utstrakt kulturutveksling, påpeker Bøckman.

Så sent som sist uke kom det fram at Kinas assisterende utenriksminister Ma Zhaoxu mener det er opp til Norge å reparere det anstrengte forholdet.

— Jeg håper Norge setter pris på bilaterale forbindelser og vil arbeide for å gjenopprette båndene, sa Ma.

Avtroppende Wen

Statsminister Wen Jiabao, som mandag altså møtte Stoltenberg (Ap) i Laos, er på full fart ut av den politiske toppledelsen i Kina. Wens tid som statsminister er etter alt å dømme ute i mars neste år, noe som gjør Bøckman usikker på hvordan man skal bedømme møtet fra kinesisk side.

— Spørsmålet er om dette er et bevisst politisk utspill fra ham, eller om det er konsensus i ledelsen om dette. Jeg heller vel mot at det er en enighet bak det. Ved slike møter overlater ikke kineserne noe til tilfeldighetene. De planlegger mye bedre enn oss, sier Bøckman.

Kina reagerte på fredspristildelingen i 2010 med raseri og anklager om at Norge belønnet en kriminell.

Stoltenberg er for tiden på en rundreise i Asia. Etter først å ha besøkt Japan reiste han i helgen videre til Myanmar og deretter til Laos.