Nederlandske myndigheter har iverksatt full terrorberedskap etter mistanke om at et passasjerfly fra Malaga til Schiphol er kapret.

Flere internasjonale nyhetsbyråer, som Sky News og France24 hevdet klokken 14.30 at det befant seg en kaprer om bord i flyet.

Klokken 14.54 melder imidlertid nederlandske medier at det hele kan bero på en misforståelse. Hendelsen kan skyldes kommunikasjonssvikt mellom piloten og kontrolltårnet, slik at to F 16-jagere ble sendt i luften for å møte flyet.

Alarmen avblåst

Uttalelsen om misforståelsen kommer fra en talsmann for flyselskapet Vueling, skriver telegraaf.nl klokken 14.50. Meldingen kommer via nyhetsbyrået Reuters.

Spesialstyrker fra politiet har nå tatt seg inn i flyet, ifølge flyplassledelsen. Kort tid etter kunne politiet bekrefte at flyet ikke var kapret, og at saken skyldtes en misforståelse, melder nyhetsbyrået ANP.

Sendte to F-16-jagere

Det nederlandske forsvarsdepartementet sier til NU.nl at de sendte ut to F-16-jagere fra Volkel Air Base, etter at Airbus-flyet fløy inn i nederlandsk luftrom uten radiokontakt.

Iflølge nyhetsbyrået mener nederlandsk politi at det kan befinne seg en kaprer om bord. Den nederlandske avisen telegraaf.nl melder at flyet har landet på Schipol klokken 14.00.

Det skal befinne seg 183 personer i flyet. De er ennå ikke sluppet ut klokken 15.00. Ifølge den nederlandske avisen sier folk om bord på flyet at ingenting speesielt har skjedd, og at kapteinen betegner situasjonen som «normal» over høyttaleranlegget.

— Her er det ingenting galt, sier en passasjer til NU.nl.

Store politistyrker og flere ambulanser har stilt seg opp langs rullebanen. Flydøren er fortsatt lukket.

Får store konsekvenser

Selv om episoden sannsynligvis er basert på en misforståelse, vil hendelsen likevel få store konsekvenser for flytrafikken i Europa og i store deler av verden.

Schiphol er den femte største flyplassen i Europa, med mellom 120.000 og 140.000 daglige passasjerer. Flyplassen er et av hovedknutepunktene mellom Europa og resten av verden.

— Dette vil få stor innvirkning på trafikken. Vi kan til en viss grad parkere flyene andre steder, men det kommer til å føre til kanselleringer og forsinkelser, sa en talskvinne ved flyplassen til Reuters.

Deler av Schiphol-flyplassen i Amsterdam ble onsdag stengt etter funn av det som antas å være en bombe fra andre verdenskrig.

Gjenstanden ble funnet onsdag morgen, og flyplassens terminal C ble deretter evakuert.

Er du på Schipol eller vet noe om denne hendelsen? Kontakt BTs journalister på telefon 02211 eller 2211@bt.no