— Bare i kveld har vi fått inn rundt ti sårede unger her, de fleste av dem med splintskader, forteller Mads Gilbert til NTB på telefon fra sykehusets intensivavdeling natt til mandag.

Også under Israels forrige militæroffensiv mot Gazastripen var Gilbert å finne ved det palestinske sykehuset, sammen med sin norske kollega Erik Fosse.

Nå er de to legene nok en gang på plass for å bistå palestinsk helsepersonell, mens lyden av bomber og rakettnedslag får vindusrutene på sykehuset til å klirre.

- Brutal militærmakt

— Det vi er vitne til her, er hvordan en brutal militærmakt bomber 1,7 millioner mennesker som er innesperret, sier Gilbert.

Han viser til at 165 palestinere er drept og over 1.200 er såret i israelske angrep den siste uken.

— Blant de drepte er det 36 barn og 24 kvinner. Israel hevder at de driver presisjonsbombing, men dette viser at de i virkeligheten er ute etter å ramme sivilbefolkningen, sier Gilbert.

Sivile mål

Den norske legen mener at palestinerne er i sin fulle rett når de yter militær motstand mot okkupantmakten Israel, men understreker at han ikke forsvarer angrep mot sivile mål.

— Jeg forsvarer ikke angrep mot sivile mål, men det er først og fremst Israel som angriper sivile mål, ikke palestinerne. Tallenes tale er klar: Blant de 165 palestinerne som er drept er det et stort antall sivile, men det er ennå ikke drept en eneste israeler, sier Gilbert.

Jobber uten lønn

Gilbert kan ikke få fullrost de palestinske legene og helsearbeiderne ved Shifa-sykehuset nok.

— Det er de som gjør jobben og som står på dag og natt. De har ikke fått normal lønn på elleve måneder, de siste tre månedene har de ikke fått lønn i det hele tatt. Likevel kommer de på jobb og står på døgnet rundt, forteller han.

Fjorårets militærkupp i Egypt, der landets folkevalgte president Mohamed Mursi ble styrtet, fikk også alvorlige følger for Gaza.

I Mursi hadde Hamas en viktig støttespiller, mens Egypts nye sterke mann, eksgeneralen Abdel Fattah al-Sisi, har stengt grensen og brutt alle bånd til den palestinske enklaven. Dette, kombinert med Israels mangeårige blokade, har ført til prekære mangler.

Akutt mangel

— Det er en utrolig vanskelig situasjon, også her ved Shifa-sykehuset. Det er akutt mangel på alt fra medikamenter til medisinsk utstyr, fra intravenøs væske til nål og tråd til å sy de sårede med, forteller Gilbert.

— Tilstanden er nå ved bristepunktet og Shifa blir på mange måter drevet som et feltsykehus. Det burde være helt åpenbart for alle at forsyningslinjene hit må holdes åpne, sier han.

GAZA: Nærmere halvparten av dem som er drept og såret i den siste israelske offensiven mot Gazastripen, er kvinner og barn.
Scanpix