USA vil ha overgangsregjering i Egypt

USA og Egypt diskuterer en løsning som innebærer at president Hosni Mubarak straks går av, skriver The New York Times.

PROTEST: Presidentmotstandere kaster steiner i Kairos gater. USA og Egypt skal nå være i samtaler om en øyeblikkelig avgang for presidenten. FOTO: Scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Ifølge avisen foreslås det å opprette en overgangsregjering som skal ledes av visepresident Omar Suleiman, som har støtte fra den egyptiske regjeringshæren.

Kilder i Det hvite hus og arabiske diplomater bekrefter overfor avisen at det pågår samtaler om å opprette en slik regjering.

En talsmann for president Barack Obamas nasjonale sikkerhetsråd, Tommy Vietor, understreker at det er egypterne som har det endelige ordet.

Mubarak er lei

— Vi har diskutert flere ulike måter å bringe prosessen framover på med egypterne, men alle disse beslutningene må tas av det egyptiske folk, sier Vietor ifølge Reuters.

Mubarak medga torsdag selv at han mer enn gjerne skulle ha gått av med det samme, men sier at det vil resultere i kaos og at han derfor blir sittende til valget i september.

— Jeg er lei, sier den 82 år gamle presidenten i et intervju med den amerikanske TV-stasjonen ABC.

Les også

- Går jeg i dag, blir det kaos

Gode kontakter

Protestene i Kairo og andre egyptiske byer viser ingen tegn til å avta, og diskusjonene om en mulig løsning på krisen fortsetter, skriver The New York Times.

Den tidligere etterretningssjefen Omar Suleiman har gode kontakter i USA, og han skal også ha den egyptiske hærsjefen Sami Enan og forsvarsministeren Mohamed Tantawi i ryggen.

Ifølge avisens kilder er det foreløpig ingen tegn til at Suleiman eller de egyptiske forsvarstoppene vil vende seg mot Mubarak og avsette ham med makt.

Inviterer opposisjonen

Forslaget som nå diskuteres innebærer at overgangsregjeringen skal invitere representanter fra et bredt utvalg av opposisjonen med i arbeidet med å reformere valgsystemet i Egypt, for å sikre at det planlagte valget i september blir fritt og rettferdig.

Det muslimske brorskap, islamistgruppen som har vært forbudt i Egypt siden 1954, vil også bli invitert med, skriver avisen.

Dialog

Suleiman har alt invitert opposisjonen til dialog, men ble møtt av en kald skulder både fra Det muslimske brorskap og fredsprisvinner Mohamed ElBaradei.

— Vi har avvist å møtes. Enhver forhandling er avhengig av at Hosni Mubarak går av, sa ElBaradei torsdag.

Mohammed Abdul Ghar i Den nasjonale koalisjonen for endring, der ElBaradei er med, understreket også at det hele står og faller på Mubaraks avgang.

— Vår holdning er klar; ingen forhandlinger før Mubarak går av. Etter det er vi klare for dialog med Suleiman, sier han.

Indirekte

Samtalene om en mulig overgangsregjering i Egypt blir ikke ført direkte med Mubarak, men med høytstående tjenestemenn i kretsen rundt den egyptiske presidenten, opplyser kilder i Det hvite hus til The New York Times.

Utfallet av samtalene er usikkert og vil i stor grad avhenge av utviklingen på bakken i Kairo og andre egyptiske storbyer, der tusenvis av motstandere og tilhengere av Mubarak de siste dagene har barket sammen.

De regimekritiske demonstrantene har truet med å marsjere mot presidentpalasset etter fredagsbønnen.

Publisert:
MULIG LEDER: Egypts visepresident Omar Suleiman kan få i oppdrag å lede en overgangsregjering fram mot valget i september. FOTO: Scanpix