— Vent, er vi på rett sted? Skulle ikke vi svinge ved moskeen? Hvor er den moskeen?

Forvirringen er total etter at gruppen på 40 menn har vært i en trefning med regjeringssoldater og er tvunget til å ta en omvei gjennom bydelen Salaheddine lørdag.

Dette pleide å være et av Aleppos tettest befolkede nabolag, inntil Syrias største by ble trukket inn i opprøret mot president Bashar al-Assad. Små restauranter og klesbutikker ligger tett i tett i gatene, som er som en labyrint for de 40 opprørskrigerne. Ingen av dem er fra Aleppo.

— Jeg tror vi kommer hjem som martyrer i dag, sier en av dem som en dyster spøk. Kameraten ler nervøst.

Ingen lokale menn

Opprørerne som har sluttet seg til Den frie syriske hær, håpet de skulle få hjelp av lokale sympatisører for å finne veien.

— Hvem kommer herfra? Jeg trenger en mann som kjenner disse gatene, roper en opprører mens han går fra den ene gruppen med krigere til den andre. Mustafa Hazan heiser på skuldrene.

— Jeg kommer fra Idlib og kom hit først på lørdag, sier han. Han undrer seg over at ingen lokale menn har sluttet seg til opprørerne.

De siste ukene har det blitt sagt at slaget om Syria vil stå i Aleppo, som er landets største by. En sikkerhetskilde sa søndag at hæren har fullført utplasseringen av bakkestyrker i og rundt Aleppo.

— Krigen blir trolig lang, fordi gatekamper er nødvendig for å bli kvitt terroristene, sier den høytstående, ikke navngitte kilden til nyhetsbyrået AFP.

Han sier videre at hæren venter på ordre om å innlede offensiven.

Granater og støv

— Dette vil bli et gateslag i ordets rette forstand, bekrefter en opprører som kaller seg Abu Zayd.

— Vi vet ikke hvem som gjemmer seg i hvilke bygninger, hvem som vil dukke opp, legger han til.

Artilleriild og granater slår stadig ned i gatene der Reuters' journalist og fotograf fulgte opprørerne lørdag. Støvet som virvles opp, blinder opprørerne, setter seg i halsen og dekker uniformene.

Søndag fortsatte bombardementet. Syriske fly bombet bydelene Shaar og Sakhur i Aleppo, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Tidligere på dagen hadde det vært kamper både i Salaheddine og i nabolagene Ansari, Hamdaniyeh og Sukari.

Drap og arrestasjoner

Både i Damaskus og andre deler av landet pågikk det kamphandlinger søndag, og minst 40 mennesker ble drept ifølge SOHR. 24 av dem var sivile, ifølge aktivistene. Dagen før ble 205 mennesker drept, ifølge SOHRs tall.

Organisasjonen opplyser også at regjeringssoldater stormet et nabolag i Damaskus søndag og pågrep mange sivile, deriblant en 12 år gammel gutt.

Bortføringen av en gruppe iranere i Damaskus fikk også mye oppmerksomhet i helgen. 48 menn skal ha blitt tatt til fange av opprørere da de var på vei til flyplassen i Damaskus lørdag. Opprørerne hevdet søndag gislene er elitesoldater fra Iran, i en video som ble sendt på TV-kanalen Al Arabiya. (©NTB)